Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η περίεργη υπόθεση και το θρίλερ του ουκρανικού πλοίου με τα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ


Την κινητοποίηση των ελληνικών τελωνειακών, λιμενικών και εισαγγελικών αρχών, καθώς...
και την εμπλοκή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες 




ο εντοπισμός, στα αμπάρια ουκρανικού αλιευτικού πλοίου, φορτίου με δέκα εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, πολλά από τα οποία φέρουν σήμανση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.

Την υπόθεση αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και αφορά πλοίο το οποίο είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας στα Χανιά εδώ και 7 μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση απασχολεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, και βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική έρευνα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα του φορτίου και ο πραγματικός αποδέκτης του.

Από τα παράδοξα της υπόθεσης, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των τελωνειακών αρχών τα οποία επικαλείται το «Πρώτο Θέμα» είναι ότι σε ανάλογες περιπτώσεις η δέσμευση των ύποπτων φορτίων διαρκεί συνήθως 10-20 μέρες, ώσπου να κλείσει η δικογραφία. Ομως, στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν περάσει επτά μήνες και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη.

Πριν από περίπου 1,5 μήνα κι ενώ το πλοίο φέρεται να ήταν έτοιμο προς αναχώρηση, δόθηκε εντολή από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων προς τις λιμενικές αρχές να απαγορευτεί ο απόπλους του. Αμέσως μετά, με εισαγγελική εντολή, πήγαν στο λιμάνι κλιμάκιο του Τελωνείου που, με τη βοήθεια λιμενικών, ξεφόρτωσαν το πλοίο και καταμέτρησαν το εμπόρευμα. Στη συνέχεια το εμπόρευμα τοποθετήθηκε ξανά στο αμπάρι και σφραγίστηκε από τις τελωνειακές αρχές.

Το ουκρανικό πλοίο, σύμφωνα με τα όσα είχε πει αρχικά ο κυβερνήτης του, εκτελούσε δρομολόγιο από το Μαυροβούνιο στον Λίβανο, όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, καθώς έπλεε ακυβέρνητο σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης, λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης. Στην επιχείρηση διάσωσης δεν μετείχε ελληνικό πλοίο, αλλά το ρωσικό πολεμικό «Αντιναύαρχος Kulakov», το οποίο έπλεε στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, κάτι που όμως δεν αναφερόταν στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας για το συμβάν.


Η απάντηση από το γραφείο του Ιβάν Σαββίδη

Το "ΠΘ" επικοινώνησε με συνεργάτη από το γραφείο του κ. Σαββίδη, ο οποίος σημείωσε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για υπόθεση φορτίου λαθραίων τσιγάρων τα οποία φέρουν την επωνυμία της ΣΕΚΑΠ".
Πηγή: iefimerida

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs