Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Προκαλεί η περίοδος κατάθλιψη;


Στη διάρκεια της περιόδου παρατηρούμε διάφορα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, άλγος, γινόμαστε ...
οξύθυμες… Τι συμβαίνει όμως λίγο πριν εμφανιστεί;




Στην πραγματικότητα η έμμηνος ρύση, πέρα από τα συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της, μπορεί να επιδεινώσει διάφορα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (premenestrual syndrome ή PMS) και συσχετίζεται με διάφορα συμπτώματα που επηρεάζονται από ορμονολογικές διακυμάνσεις - από βουλιμία έως άσθμα.

Από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις είναι οι ψυχολογικές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Elizabeth Fitelson, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης, «μια γυναίκα με κατάθλιψη μπορεί να παρατηρήσει ακριβώς πριν το ξεκίνημα της περιόδου της πως τα αρνητικά της συναισθήματα ενισχύονται». Μάλιστα, για σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ακόμα και αύξηση της δόσης αντικαταθλιπτικών δύο εβδομάδες πριν από την εμμηνόρροια.

Άλλα προβλήματα που επηρεάζονται από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι οι ημικρανίες, αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Περίπου το 50% των ημικρανιών από τις οποίες υποφέρουν οι γυναίκες οφείλονται στην έμμηνο ρύση και μάλιστα, όπως αναφέρει η Teshamae Monteith, διευθύντρια του headache program στο Πανεπιστήμιο Miami Miller School of Medicine, «διαρκούν περισσότερο και είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν».

Γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να εμφανίσουν περίπου μια εβδομάδα πριν την έναρξη της περιόδου τους, έντονο κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ακόμα και διάρροια, λέει η Cynthia Yoshida, καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Virginia Digestive Health Center. Σε όσες πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο συστήνεται να αποφεύγουν τροφές όπως η γλουτένη, η λακτόζη, οι φυτικές ίνες, ορισμένους υδατάνθρακες και την καφεΐνη.

Μήπως πάσχετε από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας σε σχέση με τα παραπάνω συμπτώματα (ψυχολογικές μεταπτώσεις, ημικρανίες και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) σε διάστημα τριών μηνών και βαθμολογήστε τα σε κλίμακα 1 (χαμηλή σοβαρότητα) έως 4 (βοήθεια !!!). Αν οι βαθμολογίες κυμαίνονται από το 3 έως το 4 σε κάθε κύκλο, μιλήστε με το γιατρό σας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs