Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το σκάνδαλο του αιώνα: Διέρρευσε αρχείο με στοιχεία εκατομμυρίων ψηφοφόρων


Θα μπορούσε να είναι και το «σκάνδαλο του αιώνα»: μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που εργαζόταν για ...
την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ 




επέτρεψε να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 200 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, πριν τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την αδιανόητη αυτή αποκάλυψη έκανε η εταιρεία συμβούλων διαδικτυακής ασφαλείας Upguard, η οποία αποκάλυψε ότι ένα αρχείο που είχε στη διάθεσή της η εταιρεία ανάλυσης Deep Root που συνεργαζόταν με την προεκλογική ομάδα του Τραμπ και το οποίο περιείχε σχεδόν όλους τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ μαζί με ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα (διευθύνσεις, τηλέφωνα, ημερομηνίες γέννησης, κλπ) μπορούσε με μεγάλη ευκολία να γίνει… λεία σε όποιον είχε μια απλή σύνδεση με το διαδίκτυο.

Η Upguard αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο αρχείο δεν είχε καμία απολύτως προφύλαξη καθώς και ότι περιείχε ακόμα και πολιτικά προφίλ των ψηφοφόρων και μοντέλα πιθανής ψήφου τους στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Το χειρότερο είναι ότι η Deep Root παραδέχθηκε ότι το αρχείο αυτό προσπελάστηκε χωρίς η εταιρεία να το γνωρίζει και ότι, κατόπιν εορτής, έλαβε μέτρα ασφαλείας και ανέλαβε όλη την ευθύνη για τη διαρροή του αρχείου, αν και αρνήθηκε ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, πλέον τίθεται μεγάλο ζήτημα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, αλλά και αναφύονται ερωτηματικά σχετικά με το αν το αρχείο έπεσε στα χέρια δυνάμεων που επιχείρησαν ή και κατάφεραν να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία.

Ακόμα περισσότερο, πλέον τίθεται ανοιχτά θέμα ασφαλείας και διασφάλισης του αδιάβλητου των εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον πλανήτη, καθώς τέτοια αρχεία βρίσκονται όλο και πιο συχνά στα χέρια εταιρειών ανάλυσης που συνεργάζονται με πολιτικά κόμματα προκειμένου να δημιουργήσουν μοντέλα για τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας για το χειρισμό τέτοιων δεδομένων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs