Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία- Θα ανοίγουν μέχρι τραπεζικές θυρίδες


Στο «μικροσκόπιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν μπει 70 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με...
έδρα τη Βουλγαρία προκειμένουν να διαπιστωθεί αν δραστηριοποιούνται πραγματικά στη γείτονα χώρα ή έχουν κάνει εικονική μεταφορά. 




Ο έλεγχος των εταιρειών, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα φτάσει μέχρι και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων και όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, πρόκειται για τον πρώτο μαζικό έλεγχο επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες που δημιουργήθηκαν για τον έλεγχό τους.

Οι ελεγκτές εστιάζουν στον έλεγχο του συνόλου των κινήσεων των εν λόγω εταιρειών, στη δραστηριότητα εκτός Βουλγαρίας, στις τραπεζικές κινήσεις τους στην αλλοδαπή, καθώς και στις ημέρες διαμονής τους στη Βουλγαρία και στους υπαλλήλους που δηλώνουν ότι απασχολούν.

Από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι για το 80% των επιχειρήσεων η μεταφορά έδρας είναι εικονική και σε αυτές τις επιχειρήσεις αναμένεται και να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα και να φορολογηθούν για τα εισοδήματα που απέκρυψαν από το ελληνικό Δημόσιο.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τις 70 επιχειρήσεις είναι σωστή, ο έλεγχος θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το φορολογικό περιβάλλον στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και εισφορές, καθώς ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10% ενώ ο φόρος στα μερίσματα 5% και επιπλέον παρέχονται φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που επενδύουν σε περιοχές με υψηλή ανεργία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs