Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ροδάκινο: Για λαμπερό δέρμα και χαμηλή χοληστερόλη


Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του έφερε δροσερά, ζουμερά και γεμάτα αρώματα φρούτα....





Ένα από αυτά είναι και το ροδάκινο. Ένα φρούτο με ιστορία και πολλούς συμβολισμούς. Για πολλούς λαούς το ροδάκινο είναι το σύμβολο της γυναικείας γονιμότητας ενώ σύμφωνα με κάποιους ανατολίτικους λαούς συμβολίζει την αγνότητα και την αθανασία.


Όσον αφορά την παραγωγή η Ιταλία είναι η πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων ενώ ακολουθούν οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια , η Γαλλία , η Κίνα και η Ισπανία. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή έχοντας την 4η θέση στην Ευρώπη και την 8η παγκοσμίως.

Ο καρπός της ροδακινιάς ποικίλει ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και τη γεύση. Έτσι έχουμε διάφορες ποικιλίες όπως τα νεκταρίνια που έχουν σκληρή σάρκα, τους γιαρμάδες με την αρωματική σάρκα και τα λευκόσαρκα με τη λευκή σάρκα και την κάπως πικρή γεύση.

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει πρωτεΐνες, σάκχαρα, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο κ.α.


Ροδάκινο 100g

Διατροφικά στοιχεία ανά 100gΘερμίδες 40 kcalΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g3%– Σάκχαρα 8 g – Φυτικές ίνες 2.1 g6%Λίπος 0 g0%Πρωτείνη 1 g2%Βιταμίνη Α 5,1 mcg1%Βιταμίνη C 6.1 mg7%Ασβέστιο 8 mg1%Σίδηρος 0.09 mg4%Κάλιο 194 mg6%Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.

ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus


Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο με πολλά θρεπτικά συστατικά. Το σύμπλεγμα βιταμινών C και Ε που περιέχει βοηθάει στην προάσπιση του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης σαν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.

Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών συμβάλλοντας στη μείωση της LDL- χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας γι’ αυτό και συστήνεται η συχνή κατανάλωσή τους.

Υψηλή είναι επίσης και η περιεκτικότητά του σε νερό καθώς αποτελείται κατά το 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει τον οργανισμό και ενισχύει τη λάμψη και την ελαστικότητα του δέρματος.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αυτός ο μυρωδάτος και ζουμερός καρπός μας προσφέρει απλόχερα όλα του τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά με σκοπό τη θωράκιση και την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και την ηλιακή ακτινοβολία (περιέχει προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες).

Το ροδάκινο όπως και τα περισσότερα φρέσκα φρούτα καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα καθώς εκεί περιέχονται όλες οι βιταμίνες. Πριν φαγωθεί είναι σημαντικό να πλυθεί πάρα πολύ καλά για την απομάκρυνση των κατάλοιπων από τα εντομοκτόνα ή να ξεφλουδίζεται για να είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένο από εντομοκτόνα και χημικά.

Πέρα από τον κλασσικό τρόπο κατανάλωσης (νωπό), το ροδάκινο γίνεται ωραία μαρμελάδα και κομπόστα διατηρώντας το ιδιαίτερο άρωμα και τη γλυκιά του γεύση. Συνδυάζεται ιδανικά με γιαούρτι έτσι ένα πολύ δυνατό σνακ γεμάτο γλύκα, άρωμα και θρεπτικά συστατικα.


Γράφτηκε απο Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs