Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΔΕΙΤΕ: Ποια ονόματα πέφτουν στο τραπέζι για την αναγνώριση των Σκοπίων


Οι πρώτες προτάσεις για τον συμβιβασμό στην ονομασία του γειτονικού μας κράτους των Σκοπίων...
πέφτουν ήδη στο τραπέζι, ενώ επίκειται ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου.



Η Αθήνα, όπως αποκαλύπτει η Realnews, προτείνει στο παρασκήνιο το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα αλυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας. Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το όνομα «Δημοκρατία των Σκοπίων», που όμως η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν.

Η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις δύο πλευρές τουλάχιστον, στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, όμως είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προγραμματίζει ταξίδι στις δύο χώρες, εφόσον σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα συζητηθεί ουσιαστικά μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς -όπως τονίζουν- το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Βερολίνο παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον επί διακυβέρνησης Τραμπ αποσύρει δυνάμεις, τις οποίες και μεταφέρει στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs