Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η Βουλή τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη- "Ανήκει πλέον στην ιστορία"


Το δικό τους μήνυμα για την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατέθεσαν στο κοινοβούλιο οι...
πολιτικοί αρχηγοί στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 




Ως «ένα πολύ ικανό αντίπαλο της Αριστεράς αλλά και αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν υιοθέτησε την μισαλλοδοξία. «Που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα από τα ταραγμένα χρόνια πριν τη δικτατορία έως και τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Θα τον θυμόμαστε ως κοινοβουλευτικό άνδρα. Ως σημαντικό ηγέτη της παράταξής του που απέφυγε να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία για πολιτικά οφέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών ακόμη και των πιο δύσκολων και πιο αμφιλεγόμενων» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί». 


Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος. 

Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι την περίοδο της δικτατορίας αγωνίσθηκε για την απομόνωση του καθεστώτος. Και στελέχη της Αριστεράς του αναγνωρίζουν ότι ήταν άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στον διάλογο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «υπήρξε συνεπής στην στάση αυτή και στα χρόνια που ακολούθησαν την μεταπολίτευση. Αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η ΝΔ από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας», τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή «πρέπει να αναγνωριστεί ως, σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση και εμπέδωση της δημοκρατίας». 

Για την περίοδο 1990-93 ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «οφείλω να του αναγνωρίσω και να του πιστώσω τους χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας». 


Μητσοτάκης: Δεν έψαχνε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση επιχειρημάτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την ενός μόνο λεπτού ομιλία του λίγες ώρες μόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη όταν, όπως χαρακτηριστικά είπε, συγκρατώντας τα δάκρυά του και παρά την απέραντη προσωπική του θλίψη συνέστησε αυτοσυγκράτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως, αν και δεν είναι αντικειμενικός κριτής, τρία είναι τα μεγάλα επιτεύγματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Θύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος» και σημείωσε πως ο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε το χειροκρότημα αλλά την αναγνώριση επιχειρημάτων. Ήξερε πώς να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι ηγείσαι». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι η κοινωνία άσκησε μεν σκληρή κριτική σε βάρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ωστόσο του αναγνώρισε στο τέλος ειλικρίνεια και σταθερότητά στις απόψεις. 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προσωπικό τόνο σημείωσε μάλιστα πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν κυνικός όπως του καταλόγιζαν. «Ήταν αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος, Είχε πάντα εμπιστοσύνη στον λαό. Τόνιζε τις αδυναμίες αλλά υπηρετούσε τις αρετές του» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η αλήθεια, αυτήν υπηρέτησε και οι εξελίξεις τον δικαίωσαν. 


Γεννηματά: Σθεναρός υποστηρικτής της Δημοκρατίας 

Σθεναρό υποστηρικτή της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του σημείωσε η Φώφη Γεννηματά. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει σε εκείνους τους πολιτικούς που κυριάρχησαν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Με έργα και πρωτοβουλίες. Και με έντονο πολιτικό λόγο. Μέχρι το τέλος, σχεδόν, της ζωής του. Μπολιασμένος από νωρίς με το πάθος για συμμετοχή στα κοινά, δεν έπαψε ποτέ να αναπτύσσει πολυσχιδή πολιτική δράση» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

«Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα, τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Και τόνισε ότι «αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς. Δεν ήταν ρήτορας με τα παραδοσιακά κριτήρια. Είχε, όμως, το χάρισμα να διατυπώνει πολιτικές θέσεις και να τις αναλύει μέσα σ΄ αυτή την αίθουσα με μοναδικό τρόπο».

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά. 


Λεβέντης: «Σπουδαίος της πολιτικής», «χαρισματικός», αλλά και «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα»

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατεγράφη στους σπουδαίους της πολιτικής». Με αυτή την καταληκτική αναφορά έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Χαρισματικός» και «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», ήταν οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Λεβέντης για να περιγράψει πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, του αναγνώρισε ως «μεγάλο επίτευγμα συναίνεσης τη συγκρότηση κυβέρνησης το 1989 με Φλωράκη και Κύρκο», από το οποίο, όπως είπε, «εμείς πρέπει να διδαχθούμε», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου αλλά και στο «ιστορικό λάθος να ρίξει το 1965 με αποστασία την κυβέρνηση».

«Είχε μεγάλη αξία αλλά έβαλε τον εαυτό του σε δοκιμασία που έγινε αποστάτης της παράταξής του. Ζούσε ένα εσωτερικό δράμα. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου αποστάτησε και έριξε αυτή την κυβέρνηση. Ήταν ιστορικό λάθος του που το πλήρωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs