Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Κονγκό: Ανακαλύφθηκαν 38 ακόμη ομαδικοί τάφοι -Πάνω από 3.300 συνολικά οι νεκροί από πέρυσι


Στους 80 ανέρχονται συνολικά οι ομαδικοί τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί από τον...
Αύγουστο του 2016.
Τα Ηνωμένα Έθνη εντόπισαν άλλους 38 πιθανούς ομαδικούς τάφους στην κεντρική περιφέρεια Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, αυξάνοντας το σύνολο των ομαδικών τάφων οι οποίοι συνδέονται με μια εξέγερση που είχε ξεσπάσει τον περασμένο Αύγουστο εκεί.

Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κονγκό δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κινσάσα ότι οι τάφοι εντοπίστηκαν σε έξι τοποθεσίες κατά τη διάρκεια μιας κοινής αποστολής την περασμένη εβδομάδα με ερευνητές του στρατού του Κονγκό.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει στους παραστρατιωτικούς την ευθύνη για τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στη γειτονική επαρχία Κεντρικό Κασάι και επίσης υποστηρίζει πως ορισμένοι από τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν από τους ερευνητές του ΟΗΕ αποδείχθηκε ότι δεν περιείχαν πτώματα.

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες στο Κεντρικό Κασάι από τους οποίους πήραν συνεντεύξεις δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters τον Μάρτιο ανέφεραν πως είδαν φορτηγά του στρατού να ρίχνουν πτώματα σε ομαδικούς τάφους. 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα στρατεύματα της ΛΔ Κονγκό ότι ασκούν δυσανάλογη βία.

Η Κινσάσα διαψεύδει ότι ο στρατός της χώρας προβαίνει συστηματικά στη χρήση υπέρμετρης βίας, αν και ένα δικαστήριο καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα επτά στρατιώτες για τον φόνο φερόμενων ως μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης που καταγράφηκε σε βίντεο.

Συνολικά, πάνω από 3.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1,4 εκατ. άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Κασάι μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί ο στρατός από την περιοχή. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google+ Followers