Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ποινή κάθειρξης 5,5 ετών σε ισλαμιστή ιεροκήρυκα στη Γερμανία


Ο πιο γνωστός ισλαμιστής ιεροκήρυκας στη Γερμανία, ο Σβεν Λάου, ο οποίος είχε δημιουργήσει...
μια «αστυνομία της σαρίας» το 2014, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης πεντέμισι ετών 




αφού κρίθηκε ένοχος για «υποστήριξη μιας τρομοκρατικής επιχείρησης».

Ο 36χρονος, που έχει προσηλυτιστεί στον σαλαφισμό, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Ντίσελντορφ διότι είχε στρατολογήσει το 2013 υποψήφιους για τον τζιχάντ σε αυτή την περιοχή για λογαριασμό της οργάνωσης Τζάις αλ Μουχατζιρίν ουάλ Άνσαρ στη Συρία.

Πρόκειται για μια οργάνωση τζιχαντιστών από την Τσετσενία και την κεντρική Ασία οι οποίοι εμφανίστηκαν το 2012 στον συριακό πόλεμο. Η οργάνωση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις αρχές της Γερμανίας.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε κατά μεγάλο μέρος την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει να επιβληθεί κάθειρξη εξίμισι ετών στον ιεροκήρυκα, έναν «καθ' έξιν εγκληματία», όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο άνδρας αυτός κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία ότι είχε πάει στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013 και ότι αγόρασε με την επιστροφή του στη Γερμανία μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού νυχτερινής όρασης για την οργάνωση.

Η Τζάις αλ Μουχατζιρίν ουάλ Άνσαρ ορκίστηκε πίστη στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 στο Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), τον συριακό βραχίονα της αλ Κάιντα, που βρισκόταν σε σύγκρουση με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Όμως ένας από τους πρώην επικεφαλής της μαζί με ορισμένους από τους μαχητές της οργάνωσης εντάχθηκε αντιθέτως στο ΙΚ και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λάου ανήκε σε αυτή την τελευταία μερίδα των τζιχαντιστών.

Ο Σβεν Λάου είναι μαζί με τον Πιερ Φόγκελ ένας από τους γνωστότερους ισλαμιστές ιεροκήρυκες της Γερμανίας. Και οι δύο είναι προσήλυτοι.

Όταν είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2015 ο πρώην πυροσβέστης είχε διαψεύσει τις κατηγορίες που τον βάρυναν, διαβεβαιώνοντας ότι τα ταξίδια του είχαν ανθρωπιστικούς σκοπούς παρότι υπήρχαν φωτογραφίες που τον απεικόνιζαν το 2013 στη Συρία πάνω σε ένα θωρακισμένο, οπλισμένο με ένα Καλάσνικοφ.

Απέκτησε φήμη το 2014, όταν οργάνωσε στους δρόμους του Βούπερταλ, στη Ρουρ, πολλές συγκεντρώσεις ανδρών που φορούσαν πορτοκαλί γιλέκα που ανέγραφαν «αστυνομία της σαρίας», του κορανικού νόμου.

Αυτή η πολιτοφυλακή σκόπευε να επιβάλλει την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ, της αναπαραγωγής μουσικής κ.ά.

Η πρωτοβουλία είχε προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία. Τον Νοέμβριο του 2016 δικαστήριο του Βούπερταλ, ενώπιον του οποίου προσήχθησαν ο Λάου και άλλοι έξι κατηγορούμενοι, είχε πάντως αποφανθεί ότι αυτή η «αστυνομία» δεν ήταν παράνομη.

Στο μεταξύ, η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γερμανικής εισαγγελίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη τριών φερόμενων ως ισλαμιστών στο Γκούστροβ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τους βαρύνουν υποψίες ότι προετοιμάζονταν να διαπράξουν «μια βίαιη ενέργεια που απειλούσε την κρατική ασφάλεια», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs