Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα τα 7,7 δισ. ευρώ της δόσης


Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)...
ενέκρινε χθες την τρίτη δόση προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ.




Κεφάλαια ύψους 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν έως τη Δευτέρα. Το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Τα 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν το φθινόπωρο και το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει διαθέσει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

«To ΔΣ του ΕSM μόλις ενέκρινε την τρίτη δόση 8,5 δισ. της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» ήταν η ανάρτηση του ESM στο Twitter.

Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω twitter, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένα «ισχυρό σήμα ελπίδας».

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕSM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε αυτό το στάδιο», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά σε ό,τι αφορά «την επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στην οικονομική ανάπτυξη» και πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού «αξίζουν αναγνώριση». «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει αυτήν την πορεία για την ανοικοδόμηση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα η συνολική οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 39,4 δισ. από τα 86 δισ. του τρέχοντος προγράμματος. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης της ΕΕ 181,2 δισ. ευρώ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs