Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Με αίμα βάφτηκε το άτυπο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα


Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και ακόμα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Καράκας καθώς...
περίμεναν στην ουρά για να ψηφίσουν στο ανεπίσημο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.




Άνδρες που επέβαιναν σε μηχανές άνοιξαν πυρ στην ουρά των ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό ακόμα τριών.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται ομάδα ακαδημαϊκών, περισσότεροι από επτά εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν στο χθεσινό δημοψήφισμα

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε «παραστρατιωτική» συμμορία για τα πυρά. Βίντεο από το περιστατικό δείχνει ανθρώπους να τρέχουν, μετά τους πυροβολισμούς, ενώ πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε μια εκκλησία. Η άτυχη Xiomara Soledad Scott, νοσοκόμα στο επάγγελμα και ηλικίας 61 ετών, υπέκυψε στα τραύματά της μόλις έφτασε στο νοσοκομείο.

Σε ένα άλλο περιστατικό, ο δημοσιογράφος Luis Olavarrieta απήχθη κι έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού από αγνώστους. Κατάφερε ωστόσο να διαφύγει.

Η επίσημη ψηφοφορία για νέα εθνοσυνέλευση είναι στις 30 Ιουλίου και το Σώμα θα μπορούσε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας. Οι επικριτές του Μαδούρο λένε πως με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά θα εγκαθιδρύσει δικτατορικό καθεστώς.

Το άτυπο δημοψήφισμα έγινε σε αυτοσχέδια εκλογικά τμήματα, θέατρα, γήπεδα και άλλα μέρη τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε εκατό χώρες στο εξωτερικό.

Παρότι η ψήφος έχει συμβολικό χαρακτήρα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η αντιπολίτευση ελπίζει η μεγάλη συμμετοχή να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Εκτός από το θέμα της νέας εθνοσυνέλευσης, οι πολίτες καλούνταν να απαντήσουν και στο εάν θέλουν πρόωρες εκλογές πριν τη λήξη της θητείας του Μαδούρο, το 2018 αλλά και στο εάν επιθυμούν οι ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το σημερινό Σύνταγμα.

Ουρές είχαν αρχίσει να σχηματίζονται από νωρίς και στα περισσότερα αυτοσχέδια εκλογικά τμήματα το κλίμα ήταν εορταστικό.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο πάντως χαρακτήρισε την ψήφο της Κυριακής «χωρίς νόημα».

Η περιοχή Catia, όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί, είναι μια από τις πιο φτωχές συνοικίες του Καράκας όπου η υποστήριξη προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση πρώτα του Τσάβες και, μετά τον θάνατό του, του Μαδούρο, είναι υψηλή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs