Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Χημικές ουσίες σε πλαστικά ενοχοποιούνται για χρόνιες παθήσεις στους άντρες


Χημικές ουσίες που υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία πλαστικών ειδών συνδέονται με τις...
καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση μεταξύ των αντρών, 
σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Research.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας SAHMRI έβαλαν στο μικροσκόπιο τις λεγόμενες φθαλικές ενώσεις, μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων πλαστικών όπως συσκευασίες τροφίμων και δοχεία φαγητού, παιχνίδια ή και ιατρικές συσκευές, ώστε να εξετάσουν την επίδρασή τους στην υγεία των αντρών μακροπρόθεσμα.

Από τους 1.500 άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, φθαλικές ενώσεις εντοπίστηκαν στα δείγματα ούρων του 99,6% των συμμετεχόντων άνω των 35 ετών.

Όπως υπέδειξε σε δεύτερη φάση το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση ήταν προβλήματα που εμφανίζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα σε όσους άντρες παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.

«Αν και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε γιατί οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται –ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως το υπερβολικό βάρος και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ– με τις διάφορες παθήσεις, γνωρίζουμε ότι αυτές οι χημικές ουσίες επιδρούν στο ανθρώπινο ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και τη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία» εξηγεί ο Zumin Shi, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Εκτός από τις χρόνιες παθήσεις, τα υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων συνδέονται και με αυξημένα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονής στο σώμα» συμπληρώνει ο Shi.

Πέρα από την περιβαλλοντική έκθεση, παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων καθοδηγείται επίσης από την ηλικία και τη διατροφή. Για παράδειγμα, οι άντρες που τρώνε λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.

Google+ Followers