Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Καρκίνος δέρματος: Το λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο στο μισό!


Η χρήση αντηλιακού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο...
τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ως γνωστόν τα βασικότερα μέτρα που πρέπει να τηρούμε 




προκειμένου να προστατεύσουμε το δέρμα μας από επικίνδυνες καρκινικές αλλοιώσεις.

Φαίνεται όμως ότι και η διατροφή παίζει τον ρόλο της στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, αφού, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, ένα λαχανικό συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής της νόσου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Scientific Reports, η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος κατά 50%.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Τα αρσενικά ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε ημερήσια διατροφή με περιεκτικότητα 10% σε σκόνη ντομάτας για διάστημα 35 εβδομάδων και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε υπεριώδες φως εκδήλωσαν με συχνότητα 50% μικρότερη καρκίνο του δέρματος σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν έλαβαν ντομάτα.

Τα οφέλη του δημοφιλούς λαχανικού προέρχονται από τα καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες που δίνουν στην ντομάτα το χαρακτηριστικό της χρώμα και οι οποίες δημιουργούν μια «ασπίδα» ενάντια στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αναφέρει η Τζέισκα Κούπερστοουν, μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ των θηλυκών ποντικιών. Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα αρσενικά ποντίκια αναπτύσσουν καρκινικούς όγκους νωρίτερα έπειτα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και ότι οι όγκοι είναι περισσότεροι, μεγαλύτεροι σε μέγεθος και πιο επιθετικοί, εύρημα που πιθανώς εξηγεί τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με άλλες δοκιμές (σε ανθρώπους), η ντομάτα μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος –και πάλι χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει– επομένως η νέα μελέτη επιβεβαιώνει και ενισχύει τις ευεργετικές της επιδράσεις για το δέρμα.

«Το λυκοπένιο, το κυρίαρχο καροτενοειδές της ντομάτας, είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό μεταξύ αυτής της κατηγορίας χρωστικών» προσθέτει η Κούπερστοουν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs