Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Κουνελάκι στη γάστρα με μαστίχα και βαλσάμικο


Κουνελάκι στη γάστρα με λικέρ μαστίχας ξύδι βαλσάμικο, δεντρολίβανο, πιπεριά φλωρίνης, καροτάκια και ...
μαϊντανό!!

Τι χρειαζόμαστε:




1 κουνελάκι χωρίς το κεφάλι και τα εντόσθια περίπου 2-2,5 κιλά

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι λικέρ μαστίχας

1 φλιτζάνι ιταλικό ξύδι βαλσάμικο

400 γρ ντοματάκι κονκασέ

2 κ.γ πελτέ ντομάτας

1,5 καρότο

3 μέτρια κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης

4 κ.γ μαϊντανό

3 κ.γ δεντρολίβανο

2 κ.γ θυμάρι

2 κ.γ ρίγανη

1/3 κ.γ κανέλλα

1/4 κ.γ πάπρικα

πιπέρι (μύλο με διάφορα πιπέρια)

αλάτι


Πώς το κάνουμε:

Βγάζουμε τη πέτσα από το κουνελάκι (αν δεν το έχει ήδη κάνει ο χασάπης μας) και τα εντόσθια. Πλένουμε πολύ καλά το κουνέλι και αφαιρούμε τυχόν τρίχες που έχουν μείνει. Κόβουμε τα πόδια του από την κλείδωση πάνω από το μπούτι και την πλάτη οριζοντια σε δυο ίσα μέρη. 

Τοποθετούμε τα κομμάτια στη γάστρα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λικέρ μαστίχας (εγώ χρησιμοποιώ αυτό με το 40% αλκοόλ), το κονκασέ, τον πελτέ και το βαλσάμικο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε 4 ίσα μέρη, τις σκελίδες σκόρδου στα 2, τη πιπεριά Φλωρίνης στα 4 με 5 αφού έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια από μέσα, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα τοποθετούμε και αυτα στη γάστρα. Κατόπιν βάζουμε το αλάτι που επιθυμούμε τρίβουμε το πιπέρι, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη κανέλα και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά με στόχο να έχει καλυφθεί το κρέας μας από τη σαλτσούλα αλλά και να να έχουν "κρυφτεί" τα κρεμμύδια, το σκόρδο, η πιπεριά και τα καρότα μέσα στο κουνελάκι διάσπαρτα. 

Αρκετοί γράφουν να το αφήσουμε για 10 ώρες στο ψυγείο (για παρόμοιες συνταγές) εγώ όμως επειδή χρησιμοποιώ το βαλσάμικο το αφήνω μόνο 2 ώρες καθότι είναι αρκετό για να μην έχει βαριά μυρωδιά και γεύση ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου κρέατος. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο για 2,5 ώρες. Η πρόταση μου είναι να συνοδευτεί με παπαρδέλες. Τις βράζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα έχοντας φυσικά προσθέσει το αλάτι μου. Σουρώνω και τις ξανατοποθετώ στη κατσαρόλα όπου ρίχνω το κουνελάκι και τη σαλτσούλα του μαζί με τα λαχανικά τόση ώστε να μην παπαριάσουν οι παπαρδέλες μου και σερβίρω με τριμμένο σκληρό δανέζικο τυρί και κόκκινο κρασί!


Λίγα μυστικά ακόμα

Μη ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό υλικό για κάθε σπιτικό γεύμα είναι η αγάπη!!! Καλή σας όρεξη!!!

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs