Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Από την Κρήτη ως τη Μύκονο, "όργιο" φοροδιαφυγής στα νησιά


Από που να πρωτοξεκινήσει η αναφορά στη φοροδιαφυγή στα νησιά; 

Σαντορίνη, Μύκονος, Ζάκυνθος αλλά και... Γαϊδουρονήσι έγραψαν "χρυσές σελίδες" μέσα σε λίγες ημέρες. 

...............................

Οι ελεγκτές της εφορίας δεν προλάβαιναν να βεβαιώνουν παραβάσεις, να βάζουν λουκέτα, ενώ σε μία περίπτωση έμειναν σχεδόν άναυδοι διαπιστώνοντας την εφευρετικότητα φοροφυγά επιχειρηματία.

Τα ελεγκτικά συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επέβαλαν το μέτρο της αναστολής λειτουργίας στις καντίνες που λειτουργούν στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Ιεράπετρα Κρήτης. Τι συνέβη; Οι ελεγκτές οι οποίοι παρίσταναν τους λουόμενους διαπίστωσαν ότι σε μία επιχείρηση λειτουργούσαν τέσσερις καντίνες με πέντε ταμειακές μηχανές.

Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι η ταμειακή έκοβε αποδείξεις σε ανύπαρκτο ΑΦΜ, το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα σουβλατζίδικο, σε άλλη πόλη που μάλιστα είχε κλείσει.

Όταν ο υπεύθυνος υπεύθυνος του καταστήματος κατάλαβε ότι ήταν αντιμέτωπος με τις συνέπειες του νόμου, έσπευσε να κλειδώσει τις υπόλοιπες ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, χρειάστηκε να παρέμβει η Αστυνομία για να πάρουν οι ελεγκτές τις υπόλοιπες ταμειακές.

Μέχρι τώρα ο έλεγχος δείχνει ότι δεν κόπηκαν 16.546 αποδείξεις μέσα δύο μήνες.

Είναι όμως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αντίστοιχες παραβάσεις στις καντίνες της Χρυσής είχαν βεβαιωθεί και πέρυσι, σε άλλη επιχείρηση η οποία όμως νοικιάζεται από τον δήμο Ιεράπετρας.


Λουκέτο στην πίστα του Κιάμου

Λουκέτο από την ΑΑΔΕ και στο μαγαζί που εμφανιζόταν ο Πάνος Κιάμος στη Ζάκυνθο. Το 48ωρο λουκέτο μπήκε μετά τη διαπίστωση ότι δεν είχαν κοπεί 27 αποδείξεις συνολικού ύψους 3.500 ευρώ. 

Επίσης, στο ίδιο νησί, αντίστοιχο λουκέτο μπήκε και σε δύο εστιατόρια σε Πλάνο και Λαγανά που δεν είχαν κόψει 22 και 16 αποδείξεις αντίστοιχα. 


"Τα έχω όλα νόμιμα αλλά δεν θα μπείτε" 

Μία ημέρα μετά τα όσα έγιναν στη Χρυσή ήρθε στο φως άλλη υπόθεση με ιδιοκτήτη κλαμπ στη Μύκονο αυτή τη φορά που παρεμπόδισε τον έλεγχο υποστηρίζοντας πως είναι καθ' όλα νόμιμος. Όπως αποδείχτηκε δεν είχε κάνει δηλώσεις ΦΠΑ. 

"Τα έχω όλα νόμιμα, αλλά δεν θα μπείτε", ήταν η ατάκα του μαγαζάτορα στο κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Τώρα ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει «λουκέτο» ως και ένα μήνα για παρεμπόδιση ελέγχου. 

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Άνω Μερά Μυκόνου το βράδυ του Σαββάτου όταν οι εφοριακοί επιχείρησαν να ελέγξουν εάν το νυχτερινό κέντρο εκδίδει αποδείξεις. Βρέθηκαν μπροστά στην άρνηση του ιδιοκτήτη και στη συνέχεια, όπως διαπιστώθηκε, δεν έχει κάνει δηλώσεις ΦΠΑ. Το πρωί του επιδόθηκε το σχετικό σημείωμα και έχει στη διάθεση του 5 ημέρες για ενστάσεις και εξηγήσεις, 


Λουκέτα και στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη επιβλήθηκαν πολλά 48ωρα λουκέτα, κυρίως σε καταστήματα. Σε κομμωτήριο, νύφη, μητέρα και κουμπάρα χτενίστηκαν για το γάμο, πλήρωσαν 2.200 ευρώ, αλλά απόδειξη δεν είδαν.

Σε στούντιο τατουάζ, όπου η δερματοστιξία κόστισε 2.500 ευρώ, αλλά και εκεί έλειπε η σχετική απόδειξη.

Αντίστοιχη περίπτωση και σε φούρνο, ο οποίος σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις "ξεχασε" να κόψει απόδειξη. 


Παραβάσεις σε Ανδρο και Ύδρα

Σαρανταοκτάωρο λουκέτο επιβλήθηκε στην Άνδρο, σε beach bar στην Ψιλή Άμμο, που είχε «ξεχάσει» να κόψει 42 αποδείξεις αλλά και σε μπαρ στην Ύδρα για 15 αποδείξεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs