Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Ήξερες για την εποχιακή κατάθλιψη καλοκαιριού;- Αιτίες και συμπτώματα


Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει μια μοναδική αιτία για την κατάθλιψη και οι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι...
υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του προβλήματος.Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες- Σημαντικά ή/και δυσάρεστα γεγονότα ζωής.
Τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, οι οικογενειακές μεταβολές, η απώλεια, το διαζύγιο, η μετανάστευση, η συνταξιοδότηση μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που πυροδοτούν την εκδήλωση της κατάθλιψης. Ακόμα και ευχάριστα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή μια επαγγελματική επιτυχία, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του προβλήματος. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη προκύπτει περισσότερο ως αποτέλεσμα πολύχρονης επιβάρυνσης από συνεχιζόμενες δυσκολίες, όπως η μακροχρόνια ανεργία, οι συγκρουσιακές διαπροσωπικές σχέσεις, η μακροχρόνια μοναξιά, το συνεχιζόμενο εργασιακό στρες, που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν κατάθλιψη σε σχέση με πρόσφατες πιέσεις ή γεγονότα.

Επίσης, τα πρώιμα παιδικά τραύματα όπως η απώλεια των γονιών, η κακοποίηση, η παραμέληση και οι συγκρουσιακές ενδοοικογενειακές σχέσεις, καθιστούν το άτομο πιο ευάλωτο στην εμφάνιση κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.- Προσωπικότητα...

Φαίνεται ότι η ιδιοσυγκρασία και το τρόπος σκέψης μπορεί να παίζουν ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης. Άνθρωποι που έχουν την τάση να ανησυχούν πολύ ή είναι τελειομανείς, καθώς και άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή είναι ευαίσθητοι στην κριτική, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με άλλους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά.- Χρόνια Ασθένεια...

Χρόνιες ασθένειες όπως η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η σκλήρυνση κατά πλάκας, σχετίζονται με μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης της κατάθλιψης. Το άγχος και η ανησυχία για τη διαχείριση της ασθένειας αλλά και ο σωματικός πόνος ενισχύουν την καταθλιπτική διάθεση.- Γέννα...

Πολλές γυναίκες είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην κατάθλιψη μετά τη γέννα. Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές καθώς και η νέα φάση του κύκλου ζωής της γυναίκας μπορεί να οδηγήσουν στην επιλόχειο κατάθλιψη.- Χρήση ουσιών...

Η χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ και το χασίς μπορεί να πυροδοτήσουν καταθλιπτική συμπτωματολογία. Αντίστοιχα, πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη καταφεύγουν στην χρήση ουσιών για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η εποχιακή κατάθλιψη του καλοκαιριού. Είναι γεγονός και συμβαίνει σε πολλούς.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε εκείνα τα σημάδια που προδίδουν ότι έχουμε εποχική κατάθλιψη, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να νιώσουμε καλύτερα.
Δείτε ποια είναι τα πιο έντονα σημάδια της καλοκαιρινής κατάθλιψης:
Νιώθετε μια ανεξήγητη αναστάτωση
Όταν ο κιρκαδικός ρυθμός βγαίνει εκτός ισορροπίας, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει από λίγες ώρες περισσότερη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού εκδηλώνεται περισσότερο ως υπερδιέγερση παρά ως λήθαργος, όπως γίνεται με την εποχική κατάθλιψη του χειμώνα. Εάν δεν νιώθετε να είστε ο εαυτός σας και αν είστε πολύ νευρικοί στον ύπνο, ή στην συνήθη ρουτίνα σας, μπορεί να έχετε καλοκαιρινή κατάθλιψη.
Προσμονή και απογοήτευση
Όταν περιμένετε κάτι με ανυπομονησία και μεγάλες προσδοκίες, τότε πολλές φορές απογοητεύεστε από την πραγματικότητα και το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει και με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και διακοπές, τις οποίες μπορεί να προγραμματίζετε καιρό πριν και τελικά απογοητεύεστε από την εξέλιξή τους. Αυτό σας αφήνει με ένα συναίσθημα κατάθλιψης ενόψει του χειμώνα και των υποχρεώσεων που μοιάζουν “βουνό”, επειδή δεν ξεκουραστήκατε και δεν διασκεδάσατε αρκετά μέσα στο καλοκαίρι.
Ελλιπής ύπνος
Η αυξημένη ηλιοφάνεια, κάνει τον εγκέφαλο να νομίζει ότι πρέπει να παραμείνει ξύπνιος για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και γι' αυτόν το λόγο εκκρίνει λιγότερη μελατονίνη (γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου) και περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή και ως η ορμόνη του στρες). Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Αυξημένες αρμοδιότητες και στρες στην εργασία
Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών συνεπάγονται και την απουσία πολλών συναδέλφων από την δουλειά. Αυτό “υποχρεώνει” εκείνους που μένουν πίσω να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνολικές απώλειες. Αυτό, μπορεί να σας κάνει πιο ευέξαπτους και εκνευρισμένους για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, ενώ εκτοξεύει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.
Φθόνος και κατάθλιψη από τα... social media
Οι συνεχείς “ενημερώσεις” των φίλων σας στο Facebook από ανέμελες στιγμές σε μέρη που έχουν πάει διακοπές, σας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι εσείς συνεχίζετε να δουλεύετε την ώρα που άλλοι διασκεδάζουν. Αυτό αυξάνει το στρες και την καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Google+ Followers