Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Βούτσης: Πρέπει να υπάρχει δημόσια κριτική σε δικαστικές αποφάσεις


Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια κριτική, σε δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν στο...
δημόσιο συμφέρον, αρκεί να είναι ευπρεπής και με επιχειρήματα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84. 




Ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ακόμη ότι “την ώρα που θα συζητηθεί σε επίπεδο Ολομέλειας το ζήτημα που θέτει η αντιπολίτευση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Π. Καμμένο, δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας”.


Ολόκληρη η συνέντευξή του:


Για το Κυπριακό

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι άν πήγαιναν στο ελβετικό θέρετρο και οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων, θα υπήρχαν περισσότερες ελπίδες;

Ν. Βούτσης: “Μόνον υπό την προυπόθεση ότι θα είχαν περιγραφεί ρητά, στο πλαίσιο μιάς ενδεχόμενης λύσης, όλα αυτά, για τα οποία είχαν δεσμευθεί προφορικά τις τελευταίες δύο ημέρες οι μετέχοντες στη συνάντηση.Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από τουρκικής πλευράς. Είχαν υπάρξει κάποιες προφορικές δεσμεύσεις για κρίσιμες πτυχές στα θέματα εγγυήσεων και στρατευμάτων καθώς και της εσωτερικής πτυχής του ζητήματος. Οι Τούρκοι είχαν δεσμευτεί προφορικά επ αυτών, αλλά αρνήθηκαν, όταν ετέθη το ζήτημα της γραπτής αποτύπωσής τους, ώστε να γνωρίζει και ο ΓΓ του ΟΗΕ τι λέει ο καθένας και πόση είναι η απόσταση. Κάπου εκεί σταμάτησε η υπόθεση και είναι αρνητικό.

Είχα πεί δημόσια και το είχα συζητήσει και με τον πρωθυπουργό, ότι όσο περνούν τα χρόνια η μή λύση του Κυπριακού είναι η χειρότερη λύση. Η Τουρκία είτε δεν είναι έτοιμη να μπεί στην ουσία του ζητήματος, είτε έχει αποφασίσει να μην μπεί ποτέ, κάτι που είναι δραματικό για το λαό της Κύπρου.”


Δημοσιογράφος: Αξιολογείτε τη δήλωση Ερντογάν για σχέδιο Β κλπ;

Ν.Βούτσης: “Εγινε υπό την πίεση μιας διεθνούς πραγματικότητας, που είναι πλέον διαφορετική απ ό,τι στο παρελθόν και πλησιέστερη στις εκπεφρασμένες θέσεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς στα κρίσιμα ζητήματα, όπως σε εκείνο των εγγυήσεων. Δηλαδή ή θα λές ότι μια ισότιμη χώρα της ΕΕ και ενιαία, να είναι υπό διαρκή επιτήρηση από τρείς χώρες, δύο εκ των οποίων, Ελλάδα και Βρετανία λένε ότι δεν ενδιαφέρονται να παίξουν τέτοιο ρόλο, ενώ η τρίτη δεν είναι μέλος της ΕΕ. Αν δεν επιλυθούν προκαταρκτικά κάποια πράγματα, όλα τα άλλα, επίσης σοβαρά, δεν μπορούν αν οδηγήσουν σε λύση. Πάνω σε αυτή τη γραμμή και ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο διεθνής παράγων που άλλοτε πριμοδοτούσαν τις τουρκικές αξιώσεις, έχουν αλλάξει και έχουν πλέον σαφή θέση και ο κ Ερνογάν θέλει να μαλακώσει το χάπι.Το Κυπριακό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα σφραγίσει και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα συζητηθεί την Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και την Τρίτη. Θα δούμε και άλλα και εννοώ το υπογραφέν πρωτόκολλο ανάμεσα στην ελληνική και κυπριακή Βουλή σε σχέση με την πρόσβαση στο υλικό του φακέλου της Κύπρου. Εδώ, θα υπάρξει επιτάχυνση εξελίξεων.”

Για την απόρριψη αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής 

Ν Βούτσης:“ Την ώρα που το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο Ολομέλειας Κοινοβουλίου, το ζήτημα που θέτει η αντιπολίτευση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τον Π. Καμμένο, δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.”


Δημοσιογράφος: Η πρόταση για την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν εναλλακτική, μετά την κυβερνητική άρνηση για την Εξεταστική.

Ν.Βούτσης: “Δεν είχε -τότε- υποβληθεί η πρόταση για συζήτηση στην Ολονέλεια. Θα υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση ή μή Εξεταστικής Επιτροπής, μετά την πρόταση της ΝΔ. Και αυτό πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση της δικαιοσύνης, με την έννοια να έχει αποσταλεί μια δικογραφία κλπ. Μιλάμε για μια οξεία αντιπαράθεση σε αυτό το θέμα, που έχει -κατά την εκτίμησή μου- κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά. Η Βουλή θα αποφασίσει όταν γίνει αυτή η συζήτηση στις επόμενες εβδομάδες


Δημοσιογράφος: Η ΝΔ όμως έχει ψηφίσει όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές , ή σχεδόν όλες, ακόμα και αν αφορούσαν στελέχη της.Η δική σας σταση δεν είναι λίγο ηττοπαθής;


Ν.Βούτσης: “Οχι. Δείχνει σωστά πολιτικά αντανακλαστικά, τη στιγμή που είναι σαφές ότι αντί να συζητάμε για το πώς η χώρα θα βγεί στις αγορές και πώς θα αξιοποιήσουμε ό,τι έδωσε αυτή η συμφωνία, ασχολούμαστε ή υπάρχει πρόθεση να ασχοληθούμε αποπροσανατολιστικά με μιάν υπόθεση γύρω από την οποία ερίζουν διάφορα συμφέροντα και καταστάσεις κλπ. Να πώ όμως και για την ειλικρίνια της ΝΔ ότι στα 10 χρόνια που αυτή η υπόθεση έχει ευαισθητοποιήσει τη κοινή γνώμη, έχοντας προκαλέσει μεγάλα ερωτηματικά, όπως και θύματα, δεν υπήρξε αυτή η ευαισθησία από καμία άλλη πολιτική πλευρά, στο να συζητηθεί. Δεν μπορεί να θεωρούμε επιλεκτικά ότι κάποιο θέμα μπορεί να ανέβει μέχρι τον ουρανό, ενώ προηγουμένως ,το ίδιο θέμα, διόλου μας απασχόλησε.”


Για τις 7 τηλεοπτικές άδειες

Ν.Βούτσης: “Πίστευα και πιστεύω -ανεξαρτήτως Φλωρεντίας- ότι οτιδήποτε που θα αφορά σε 8,9, 10 ή 15 κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, δεν χωράει στην ελληνική αγορά και θα θα μπει τελικά στην προκρούστεια κλίνη μικρών ή μεγαλύτερων διαπλοκών.

Θα δοκιμαστεί σε κάθε περίπτωση. Ακόμη, φοβάμαι ότι με την αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, όταν φτάσουμε στο σημείο να δούμε ποιοί θα είναι οι υπερθεματιστές, θα έχουν κλείσει -κάτω ή πάνω από το τραπέζι- όλες οι συμφωνίες, οι συγχωνεύσεις και οι συνθέσεις πάνω σε εργασιακά και άλλα ζητήματα, που θα έχουν ήδη κλείσει όλο το τοπίο και όχι μόνον αριθμητικά και απλώς θα έρθει ένας διαγωνισμός να μην μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να το επιβραβεύσει με κάποιο τίμημα. Δηλαδή θέλω να πώ ότι ο διαγωνισμός, δεδομένων και των καθυστερήσεων, θα βρεί μπροστά του ένα έτοιμο τοπίο για την επόμενη 10ετία, που θα έχει προέλθει μέσα από αυτό το αλισβερίσι, πέραν του διαγωνισμού.”

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους όμως, οι πρόνοιες δεν αλλάζουν. 

Ν.Βούτσης “Ναί, αλλά εδώ είμαστε. Διαβάζετε όμως πώς έχουν ήδη ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα, οι απολύσεις, οι εθελούσιες έξοδοι, οι συνέργειες κλπ”

Δημοσιογράφος: Οι 7 τηλεοπτικές συχνότητες, ρωτώ, είναι δική σας νίκη ή ήττα των άλλων;

Ν.Βούτσης: “Τίποτε από τα δύο. Πρόκειται για μια καταγραφή μιας πραγματικότητας, όπου θα στριμωχτεί η δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα θεματικά κανάλια, είναι σαφές. Τα 5 ή 6 κανάλια θα ήταν ένα ανεκτό όριο και για την αγορά ώστε να αφεθεί μέρος του φάσματος για θεματικά κανάλια. Με το 7 εκτιμώ ότι θα δυσκολευτεί η παρουσία τους. Το 7 φαίνεται να είναι πιό κοντά στην πρόταση που έλεγε ότι δεν είναι άπειρες οι δυνατότες και δεν μπορούμε να πάμε σε 10 ή 12 κανάλια. Το blame game, έχει μικρότερη αξία από την ουσία του πράγματος και απ΄ό,τι φαίνεται να γίνεται στην πραγματική οικονομία των ΜΜΕ.”



Για τη Δικαιοσύνη

Δημοσιογράφος: Αισθητικά και πολιτικά σας βρίσκουν σύμφωνο οι επιχειρούμενες και από κυβερνητικά στελέχη, επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και δικαστικών αποφάσεων, που βεβαίως κρίνονται ;

Ν.Βούτσης: “Πρέπει να υπάρχει δημόσια κριτική, σε δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, αρκεί να είναι ευπρεπής και απολύτως με επιχειρήματα. Υπάρχει σε αυτές και μειοψηφία, αλλά και πλειοψηφία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά και να κρίνουμε.”

Δημοσιογράφος: Είναι ευπρεπή, όπως λέτε, η ασκούμενη κριτική κατά της δικαιοσύνης από κυβερνητικά στελέχη;


Ν.Βούτσης: “Είμαι υποχρεωμένος να πώ ότι δεν μπορώ να διαχωρίσω τις κυβερνητικές από τις μη κυβερνητικές πλευρές. Γενικά, χρειάζεται περισσότερη ευπρέπεια στο δημόσιο λόγο. Οσο παρασυρόμαστε να κάνουμε πολιτική μέσω τουήτς, ώστε να φανούμε αρεστοί στον στενό περίγυρό μας, πολλές φορές ξεφεύγουμε.”


Δημοσιογράφος: Αναπτύσεται η άποψη ότι κάποια όργανα της δικαιοσύνης δυσκολεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης.


Ν.Βούτσης: “Ουδείς μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια μιας κυβέρνησης που προχωράει. Μέχρι τις 6Αυγούστου οπότε θα κλείσει η Βουλή, θα δείτε πόση πυκνότητα νομοθετικού έργου και ποιές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα υπάρξουν. Δυστυχώς, ορισμένες αποφάσεις δυσκολεύουν στην εφαρμογή κάποιων πολιτικών, πλήν όμως βρίσκονται σε αντιστοίχιση με μνημονιακές δεμεύσεις της παρούσης ή και παρελθουσών περιόδων.

Η θα πρέπει να το ανεχθούμε ή να βρούμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουμε με επιχειρήματα. Αυτό που είναι το περισσότερο προβληματικό και δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις για το αν τα προβλήματα αυτά προέρχονται από επιρροές εκ του εξωτερικού, έχει σχέση με τις λίστες και με το κατά πόσον η 5ετία αρκεί για κάποιον σε σχέση με τα φορολογικά βάρη και τη φοροαποφυγή. Αυτό είναι όντως προβληματικό.

Για τα εργασιακά, υπάρχουν επιχειρήματα τα οποία φαίνονται εξωφρενικά, αλλά σε κάποιο βαθμό συνυπάρχουν σε δεσμεύσεις της χώρας στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που είναι απαράδεκτες εν τοις πράγμασι και δεν είναι οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα τις κάνουν”. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs