Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Νέα εποχή για ρύθμιση οφειλών – Κούρεμα σε χρέη, αιτήσεις αστραπή


Πότε ανοίγει η νέα πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών;...
Με ξεκάθαρο στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας και το ξεκαθάρισμα της ελληνικής αγοράς από χρέη, 




το υπουργείο Οικονομίας, δίνει προτεραιότητα στην μεγάλη ρύθμιση των οφειλών που φέρνει η ενεργοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων.

Με το ιδιωτικό χρέος να έχει ξεπεράσει τα 230 δις ευρώ και την αγορά να μένει μακριά από την πραγματική της αναπτυξιακή δυναμική, η ρύθμιση και η διαγραφή χρεών, αναμένεται να δώσει σε χιλιάδες επιχειρήσεις μία νέα σελίδα, για να ξεκινήσουν από την αρχή μία νέα πορεία, χωρίς τα αβάσταχτα βάρη του παρελθόντος.

Σήμερα, παρουσιάστηκε, στο υπουργείο Οικονομίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση,


Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400.000, επιχειρήσεις με οφειλές που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, ενώ εκτιμάται ότι στον μηχανισμό θα ενταχθούν περί τις 100.000-150.000, από αυτές. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα και θεωρείται ως «game changer», καθώς τα χρέη των επιχειρήσεων προς τράπεζες και δημόσιο ξεπερνούν ήδη τα 100 δις ευρώ! Το στοίχημα είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα βγουν υγιείς από αυτή τη διαδικασία, θα συμβάλουν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αν και η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί από τις τρεις Αυγούστου όταν και θα αρχίσει να δέχεται τις αιτήσεις των επιχειρήσεων, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα Σεπτεμβρίου, μετά και την προβλεπόμενη αναβάθμιση του συστήματος.


Η πλειοψηφία των πιστωτών αποφασίζει το «κούρεμα» των οφειλών

Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία των 3/5 των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, ήτοι υποθήκη, προσημείωση, ενέχυρο ή άλλο προνόμιο.

Όταν εγκριθεί η πρόταση για την αναδιάρθρωση των χρεών, τότε υπογράφεται η σύμβαση και από τον οφειλέτη και τους συναινούντες πιστωτές. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η διαδικασία θεωρείται άκαρπη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «ο Νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων» και πως «η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι του Μηχανισμού, καθώς μέσω αυτής διενεργούνται όλες οι διαδικασίες του Νόμου».

Μιλώντας για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέφερε: «Στις 3 Αυγούστου η πλατφόρμα αυτή ανοίγει και κάθε βιώσιμη επιχείρηση που πληροί τα κριτήρια του Νόμου 4469/2017 μπορεί να υποβάλλει αίτηση. Η πλατφόρμα αυτή αυτοματοποιεί όλες τις διαδικασίες του Νόμου, την αίτηση, τους ελέγχους με σκοπό την αποφυγή στρατηγικών κακοπληρωτών, το διορισμό συντονιστή, ο οποίος θα επιτηρεί τις διαδικασίες και θα μεσολαβεί για την εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης και τέλος τη διαπραγμάτευση μεταξύ των πιστωτών και της επιχείρησης».

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι «ήδη στην αρχική έκδοση της πλατφόρμας έχει διασυνδεθεί το Υπουργείο Εργασίας», καθώς επίσης ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε με λοιπούς δημόσιους φορείς όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες, ώστε μόλις συνδεθούν στην πλατφόρμα τότε τα στοιχεία τους θα παρέχονται αυτομάτως εκεί».

Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που εργάστηκαν επί ένα χρόνο για τη δημιουργία και συνεχή αναβάθμιση της πλατφόρμας και ειδικότερα τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών Πέτρο Τριάρχη.


Κουρμούσης: Από τις 3 Αυγούστου οι αιτήσεις στην Πλατφόρμα του εξωδικαστικού

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς Προϊσταμένους, Βούλα Χαμηλού από την ΕΓΔΙΧ και Ανδρέας Πίπης από την ΓΓΠΣ, οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και ανάπτυξη αντίστοιχα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η αρχική έκδοση της πλατφόρμας θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 3 Αυγούστου, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει αίτηση για τον Μηχανισμό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά αναβαθμίσεων της πλατφόρμας.


Ενεργοποίηση τον Αύγουστο, αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο!

Τέλος επισημάνθηκε αρμοδίως ότι έχει προγραμματιστεί μια βασική αναβάθμιση στις αρχές Σεπτεμβρίου, που θα επιτρέψει να καταχωρούνται αυτόματα βασικά στοιχεία του χρήστη (καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, εγγυήσεις προς τράπεζες, εμβάσματα προς τραπεζικούς λογαριασμούς, καταστάσεις πελατών – προμηθευτών κλπ). Στις αρχές Οκτωβρίου θα ακολουθήσει νέα σημαντική αναβάθμιση, που θα επιτρέψει την αυτόματη καταχώρηση λεπτομερέστερων στοιχείων, όπως η αναλυτική κατάσταση χρεών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs