Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο: Τι θα γίνει με μισθολόγια, αξιολόγηση, κινητικότητα


Ποιες σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο Δημόσιο με την τρίτη αξιολόγηση...
;




Στη μεταρρύθμιση του Δημοσίου θα είναι αφιερωμένο κατά ένα μεγάλο μέρος η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, και όπως αναμένεται θα έρθουν τα πάνω κάτω στα μισθολόγια, την επιλογή των διευθυντών και την αξιολόγηση.

Ειδικά το τελευταίο είναι ένα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ειδήσεις, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι της προσαρμογής από τον στόχο για τις αλλαγές στο Δημόσιο από τα τέλη Ιουλίου και έως τα τέλη του 2017.

Η Ελλάδα οφείλει να αρχίσει να προκηρύσσει θέσεις με «job description», να φτιάξει μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, να ορίσει κανόνες για τις συνεντεύξεις και τα προσόντα, να εξορθολογήσει τις αμοιβές και γενικώς να μεταβεί σε μια δημόσια διοίκηση που θα μοιάζει περισσότερο με αυτή της Κύπρου, όπου οι υπουργοί δεν έχουν δικαίωμα να διαλέξουν με ποια στελέχη της διοίκησης θα συνεργαστούν.


Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου προβλέπονται τα εξής:

Κινητικότητα

Το σύστημα μόνιμης κινητικότητας θα προωθήσει τη χρήση των περιγραφών των θέσεων εργασίας και θα συνδέεται με ηλεκτρονική βάση δεδομένων


Ειδικά μισθολόγια

Οι Αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των εξειδικευμένων δικτύων των μισθών. Μένει να φανεί εάν αυτό θα μεταφραστεί σε νέο «ψαλίδι» στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων.


Εκσυγχρονισμός

Θα πρέπει να υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της ευθύνης των διοικητικών γραμματέων να εγκρίνουν νομοθεσία για τους μισθούς και τα επιδόματά τους.


Επιλογή των διευθυντών

Οι Αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την υπουργική απόφαση για δομημένες συνεντεύξεις, να εκδώσουν εγκύκλιο για την αναγνώριση εμπειρίας του ιδιωτικού τομέα, εγκύκλιο για τις περιγραφές θέσεων εργασίας, να ξεκινήσουν να ψάχνουν νέους διευθυντές από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και το Δεκέμβριο του 2018


Αξιολόγηση επιδόσεων

Οι Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες και να εκδώσουν υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του καθεστώτος αξιολόγησης

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs