Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Μου είπε πως είναι πιεσμένος και πως θέλει να γνωρίσει και άλλες... Τι συμβαίνει;


Είμαι 23 χρονών και το αγόρι μου 22. Ήμασταν 2 χρόνια μαζί και αποφάσισε να μπει τέλος στη σχέση μας....
Τον τελευταίο καιρό τον απασχολούσαν δικά του προβλήματα. 
Μέχρι που μια μέρα μου ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα του τον έχουν κυριεύσει και δεν μπορεί να διαχειριστεί και έμενα. Εγώ πάντα προσπαθούσα να τον βοηθήσω. Μου είπε πως είναι πιεσμένος και πως η σχέση μας είναι βάρος για εκείνον.

Πιστεύει πως το καλύτερο θα είναι να γνωρίσει και άλλες. Όμως κάθε μέρα μου έστελνε μηνύματα να δει, εάν είμαι καλά. Μέχρι που μια μέρα του είπα να συναντηθούμε. Μου είπε ότι δεν είναι καλά, ότι δεν ξέρει τι θέλει, ότι δεν θέλει να είναι οριστικό αλλά ούτε να είμαστε μαζί. Έκλαψε και με φίλησε. Του είπα «σου δίνω τον χρόνο σου» και εκεί το αφήσαμε.

Είμαι ερωτευμένη και πονάω, που έχει γίνει έτσι η κατάσταση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλει. Μήπως δεν είναι πια ερωτευμένος; Μήπως στον χρόνο που του έδωσα βρει κάποια άλλη; 

Στο ερώτημά σας απαντά η Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Μέσα από το μήνυμά σας διαφαίνονται ξεκάθαρα τα συναισθήματα που έχετε για το πρώην αγόρι σας αλλά και ο βαθύς φόβος μη τυχόν και τον χάσετε. Εκείνος μπερδεμένος, μπερδεύει και εσάς αφού από τη μια απομακρύνεται και σας ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση σας σε μια περίοδο

ούτως ή άλλως δύσκολη για εκείνον, και από την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επανασύνδεσης χωρίς βέβαια να είναι σίγουρος πως πρόκειται να συμβεί. Είναι βέβαιο πως μια τέτοια κατάσταση στην οποία εσείς γενναιόδωρα δώσατε χώρο και χρόνο, είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα για εσάς.

Η πρώτη μου σκέψη διαβάζοντας το μήνυμά σας είναι το αν γνωρίζετε τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πρώην αγόρι σας και που τον οδηγούν ουσιαστικά, όπως ο ίδιος αναφέρει, στο να βάλει τέλος στη σχέση σας. Έχετε επικοινωνήσει για όσα τον απασχολούν, σας έχει κάνει μέρος των όσων ο ίδιος προσπαθεί να διαχειριστεί τον τελευταίο καιρό ή παρακολουθείτε εκείνον να απομακρύνεται και τη σχέση σας να τελειώνει χωρίς ουσιαστικά να σας δίνει το περιθώριο να κάνετε κάτι για αυτό; Επιπλέον αναφέρει πως “το καλύτερο θα είναι να γνωρίσει κι άλλες” και φυσικά αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι για εσάς να ακούτε κάτι τέτοιο από εκείνον, καθώς και κατά πόσο τελικά αυτή η ανάγκη του κρύβεται πίσω από την απομάκρυνσή του.

Κατανοώ πως αυτή την περίοδο φοβάστε να ζητήσετε, να ρωτήσετε, να επιμείνετε στο να κατανοήσετε τι συμβαίνει φοβούμενη πιθανότατα πως θα τον πιέσετε. Και όμως θεωρώ απαραίτητο να συζητήσετε μαζί του πως αισθάνεται εκείνος, ενώ περνάνε οι μέρες και οι εβδομάδες και αν έχει τη διάθεση να δώσετε μια ευκαιρία στη σχέση σας κάνοντας κάποιες αλλαγές που θα μπορούσαν να την τονώσουν και να τη δυναμώσουν περισσότερο. Φυσικά χρειάζεται να του μιλήσετε και εσείς για το πόσο δύσκολο είναι συναισθηματικά αυτό που περνάτε παραμένοντας σε μια εξαιρετικά αβέβαιη κατάσταση. Το “δεν μπορώ να διαχειριστώ τη σχέση μας” είναι μια πολύ γενική τοποθέτηση που σαφέστατα χρειάζεται διευκρινίσεις: ποιες πτυχές της σχέσης τον πιέζουν; τι είναι αυτό που δεν τον ικανοποιεί και θέλει να αναζητήσει σε άλλες γνωριμίες; Και τελικά του λείπει κάτι από τη σχέση ή είναι η δική του ανάγκη για παραπάνω εμπειρίες που τον αποπροσανατολίζει;

Εάν εκείνος αρνηθεί τη συζήτηση και εκφράσει μια δυσφορία θα χρειαστεί να του μιλήσετε για την αξία της επικοινωνίας που τελικά κρατά τα ζευγάρια μαζί ή βοηθά σε έναν πιο ανώδυνο αποχωρισμό. Χρειάζεται να μιλάμε ακόμη και για τα πιο δύσκολα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, ακόμη κι αν τα ξαναβρείτε, θα βιώνετε μια βαθιά ανασφάλεια που δε θα σας επιτρέπει να αφεθείτε στη σχέση. Επικοινωνήστε μαζί του, μιλήστε του ανοιχτά για όσα σκέφτεστε και ακούστε προσεκτικά όσα έχει να σας πει.

Εάν αισθανθείτε πως κι εκείνος προβληματίζεται όσο εσείς για το μετά σας,βρείτε μαζί έναν τρόπο να δώσετε μια ευκαιρία στη σχέση σας. Εάν όμως αισθανθείτε πως εκείνος αδιαφορεί για όσα σας προβληματίζουν, προσπαθήστε να δείτε κατάματα την αλήθεια μιας σχέσης που έχει τελειώσει και όσο χρόνο κι αν της δώσετε δε θα μπορέσει να ανθίσει ξανά, εφόσον δεν υπάρχει αμοιβαία διάθεση και προσπάθεια.

Google+ Followers

Συνεργαζόμενα Blogs