Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Έρχεται ο μεταφραστής των ζώων - Νέο νόημα στα «νιάου» και τα «γαβ»


Συσκευές «μετάφρασης» για κατοικίδια μπορεί να μας επιστρέψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία να συνομιλούμε με τους σκύλους μας...
, υποστηρίζει έκθεση με την υποστήριξη της Amazon. 





Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους ώστε να δημιουργήσει μια συσκευή που θα μεταφράζει τη «γλώσσα» των σκύλων και των γατών, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα αναλύει φωνές του τρωκτικού κυνόμυς.

Ο Con Slobodchikoff διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο ζώο χρησιμοποιεί διαφορετικές φωνές για να περιγράψει χρώματα και είδη αρπακτικών και πιστεύει πως η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και σε κατοικίδια ζώα. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα λάτρευαν την ιδέα να μιλούσαν στον σκύλο ή τη γάτα τους, ή έστω να ανακαλύψουν τι προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα ζώα. Πολύς κόσμος μιλά στο σκύλο του και εκμυστηρεύεται τα πιο βαθιά μυστικά του.

Για τις γάτες, δεν είναι πολύ σίγουρος τι θα είχαν να πουν. Πολλές φορές μπορεί να ήταν απλά, "Ε, εσύ ηλίθιε, απλώς τάισέ με και άσε με στη ησυχία μου"», δήλωσε ο καθηγητής Slobodchikoff, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. 

Η έκθεση, που βασίζεται στην εργασία του Slobodchikoff και συντάχθηκε από τον William Higham της Amazon, αναφέρει πως ενδεχομένως πολύ σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας πλήρως λειτουργικές συσκευές, ικανές να μεταφράσουν αυτά που λένε τα κατοικίδιά μας.

«Ο όγκος των χρημάτων που δαπανάται σήμερα στα κατοικίδια, τα οποία για πολλούς ανθρώπους έχουν γίνει κάτι σαν μωρά με γούνα, σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια καταναλωτική ανάγκη για αυτό το πράγμα. Κάποιος θα βρει την άκρη», λέει ο Higham. 

Η Juliane Kaminski, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ που μελετά τη διάδραση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, δηλώνει ωστόσο λιγότερο αισιόδοξη απέναντι στην πιθανότητα δημιουργίας μιας τέτοιας συσκευής. «Από επιστημονική άποψη, δεν θα περιγράφαμε τις μορφές επικοινωνίας των σκύλων ως γλώσσα. Ήδη δίνουν στοιχειώδη σημάδια σχετικά με το τι θέλουν και πώς νιώθουν», σχολιάζει.
Πηγή: lifο.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs