Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Αφαιρέθηκαν οι ανιχνευτές μετάλλων στην Πλατεία των Τζαμιών


Η αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, το Waqf, ζήτησε...
από τους πιστούς να συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν την Πλατεία των Τζαμιών παρά την απόφαση του Ισραήλ 




να αποσύρει τους ανιχνευτές μετάλλων από τις εισόδους του τρίτου ιερότερου τόπου του ισλάμ.

«Μην εισέρχεσθε στο τέμενος αλ Ακσα στην Πλατεία μέχρι η τεχνική επιτροπή του Waqf προβεί σε αποτίμηση της κατάστασης και αυτή επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς, πριν από την 14η Ιουλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρχής σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε την νύκτα τις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών που έχουν προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η απόφαση της αφαίρεσης των ανιχνευτών ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την αποκατάσταση του στάτους κβο στην λειτουργία του προσκυνήματος στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτου ιερότερου χώρου του ισλάμ, και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποδέχθηκε «τις συστάσεις όλων των οργανισμών ασφαλείας για την αντικατάσταση του ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλων με ελέγχους ασφαλείας που θα βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και σε άλλα μέσα».

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιες θα είναι οι νέες τεχνολογίες στις οποίες θα βασισθούν οι έλεγχοι στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών, αλλά έγινε γνωστό ότι κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένες από αυτές.

Η απόφαση για την αφαίρεση των ανιχνευτών ελήφθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ιορδανό μονάρχη και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια της οποίας ο Αμπτνάλα ΙΙ ζήτησε την αφαίρεση των συσκευών. Παράλληλα, χθες έφθασε στο Ισραήλ και ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή και είχε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

«Το κίνημα αυτό είναι κίνημα του δρόμου. Εμείς, ως Waqf, ακούμε τον δρόμο. Εάν ο δρόμος πει ναι, θα πούμε ναι. Εάν ο δρόμος πει όχι στα μέτρα, θα πούμε όχι», δήλωσε αξιωματούχος του Waqf.

Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών μετά τον φόνο δύο ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Αραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τζαμιών.

Αντιμετωπίζοντας το μέτρο ως προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου επί του ιερού τόπου εκ μέρους του Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση ως διατάραξη του στάτους κβο, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν αρνούμενοι να εισέλθουν στην Πλατεία και αντ΄αυτού προσεύχονταν στους γύρω δρόμους.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, ενώ τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά την Ραμάλα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs