Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Νέες διώξεις για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης


Εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης κι ενώ ...
οι βασικοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν και αποφυλακίστηκαν, 
τα απόνερα της πολύκροτης υπόθεσης φαίνεται ότι «χτυπούν» τώρα δύο εταιρείες που παρείχαν κατά το παρελθόν υπηρεσίες λογιστικές και ελεγκτικές (ανάλογα με την ειδίκευση της καθεμίας) στο δήμο.

Ο εισαγγελέας Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος στελεχών και εκπροσώπων των δύο εταιρειών (εκείνης της περιόδου) για ψευδή βεβαίωση. Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το λεγόμενο «διπλογραφικό σύστημα», για το οποίο έγινε πολύς λόγος στις δύο προηγηθείσες δίκες της υπεξαίρεσης αναφορικά με το εάν αυτό τηρείτο ή όχι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική μάρτυρας κατηγορίας, οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, είχε καταθέσει ότι η μη τήρηση του διπλογραφικού συστήματος ήταν η «αιτία του κακού» για τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε επί σειρά ετών στα οικονομικά του δήμου. Υπάλληλος τού δήμου που διετέλεσε προϊσταμένη τμήματος, κατέθεσε με τη σειρά της ότι εφαρμόστηκε μία παραλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος, επισημαίνοντας τις αδυναμίες εφαρμογής του.

Αντίθετα, για την τήρηση του διπλογραφικού διαβεβαίωσε - στην κατάθεσή του - άλλοτε στέλεχος εταιρείας εμπλεκόμενης στην υπόθεση, που παρείχε λογιστική υποστήριξη στο δήμο (αρχικά με απευθείας ανάθεση και στη συνέχεια με διαγωνισμό). 

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ειδικός πραγματογνώμονας στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε. Ο ελεγκτής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πόρισμα που συνέταξε και διαβίβασε στις δικαστικές αρχές, φέρεται να καταλογίζει ευθύνες εις βάρος των υπευθύνων των δύο εταιρειών (μεταξύ αυτών και ορκωτών λογιστών), συνδεόμενες με το επίμαχο ζήτημα του διπλογραφικού συστήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε παραγγελία να ασκηθεί δίωξη για ψευδή βεβαίωση, ενώ η υπόθεση ανατίθεται πλέον σε ειδικό ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να λογοδοτήσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google+ Followers