Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Ο «πόλεμος» της μπύρας: Το πρόστιμο - μαμούθ στην Heineken και η αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ που ζητά η Βεργίνα


Μια πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έφερε στην επιφάνεια έναν «πόλεμο» που μαίνεται εδώ και...
καιρό υπογείως. 
Πρωταγωνιστές του, εταιρείες ζυθοποιίας που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για την ακρίβεια, από την μια πλευρά βρίσκεται η εγχώρια Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και από την άλλη, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία η οποία είναι ιδιοκτησία κατά 98,8% του ολλανδικού ομίλου Heineken.


Η απόφαση του Εφετείου

Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου ήρθε να σφραγίσει ένα πρόστιμο-μαμούθ που η Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε επιβάλει προ τριετίας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αθέμιτες πρακτικές και σοβαρές παραβάσεις του δικαίου για τον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα επικύρωσε πρόστιμο ύψους 26,7 εκατ. ευρώ στη θυγατρική εταιρεία του ολλανδικού κολοσσού η οποία διακινεί τα σήματα «Άλφα», «Amstel» και «Heineken».

Η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ωστόσο τη λήξη του «πολέμου» μιας και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ελπίζοντας όπως ανακοίνωσε ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη θα την δικαιώσει». Η προσφυγή στο ΣτΕ θα είναι και ο τελευταίος δικαστικός σταθμός μιας υπόθεσης που ξεκινά το μακρινό 2003.


Έρευνα 12 χρόνων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όλα ξεκίνησαν το 2003 μετά από καταγγελίες της εταιρείας Ζυθοποιία Μακεδονία Θράκης για τις πρακτικές που εφάρμοζε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προκειμένου να διατηρήσει την ηγετική θέση της στην εγχώρια αγορά μπύρας. Για την ακρίβεια, υπήρξαν εποχές που η Αθηναϊκή ήλεγχε το 90% της αγοράς με τα σήματα «Amstel» και «Heineken».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα η οποία κράτησε χρόνια. Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η Επιτροπή και τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ… Τελικά, το 2014 εξέδωσε απόφαση με την οποία επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία το υψηλότερο πρόστιμο που είχε επιβάλει ποτέ, 31,45 εκατ. ευρώ, με το αιτιολογικό της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.


Προσφυγή στο Εφετείο

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσέφυγε στο Εφετείο ζητώντας την παραγραφή των αδικημάτων. Η απόφαση ήρθε, όπως είπαμε, πριν λίγες μέρες δίχως ουσιαστικά να δικαιώνει την εταιρεία. Συγκεκριμένα, απέρριψε το αίτημα παραγραφής καθώς δεν δέχτηκε ότι ήταν υπαίτια η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης.

Το δικαστήριο, αντιθέτως, έκρινε ως λογική τη μεγάλη χρονική διάρκεια μέχρι την έκδοση της απόφασης, θεωρώντας ότι η ίδια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με συγκεκριμένες ενέργειές της καθυστέρησε τη διαδικασία.


Μείωση 15% του προστίμου

Η μοναδική ευνοϊκή για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία απόφαση του Εφετείου ήταν η μείωση κατά 15% του αρχικού προστίμου στα 26,73 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτά λίγα από τα επιχειρήματα της εταιρείας. Η μείωση προκύπτει από τον νέο υπολογισμό του δικαστηρίου με συντελεστή 8,5% επί του τζίρου, αντί του 10% που είχε χρησιμοποιήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εμπιστεύεται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα την δικαιώσει στον επόμενο βαθμό, για αυτό και θα συνεχίσει να μάχεται προς υποστήριξη των θέσεών της, στο μέτρο που θεωρεί ότι η Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν ήταν δίκαιη», ανέφερε από τη μεριά της η εταιρείας, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που όμως, ιστορικά, δεν έχει απορρίψει απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όταν αυτή έχει επικυρωθεί από το Διοικητικό Εφετείο.


Η εμπλοκή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε μετά από καταγγελίες της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (ΖΜΘ) η οποία ιδρύθηκε το 1998 κυκλοφορώντας το σήμα «Βεργίνα».


Όπως αναφέρει η εταιρεία, «στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Ελλάδα δε διέθετε ούτε μία, 100%, γνήσια ελληνική μπύρα αλλά περιοριζόταν στην παραγωγή ξενόγλωσσων σημάτων από τους πολυεθνικούς-κολοσσούς του κλάδου». Με την είσοδο της ΖΜΘ στην αγορά «ξεκίνησε ένας πολύχρονος και άνισος αγώνας με ξένες πολυεθνικές».

Το 2003 η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις αθέμιτες πρακτικές που επικρατούν στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα ενημερώνει και την αντίστοιχη Ελληνική Επιτροπή, παραδίδοντας φάκελο με τα στοιχεία για τις καταχρηστικές πρακτικές του ηγέτη της αγοράς.

Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει πρόστιμο 219 εκατ. ευρώ για παράνομες εμπορικές πρακτικές της εταιρείας Heineken στην έδρα της στην Ολλανδία.


Αγωγή για αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης καταθέτει αγωγή αποζημίωσης ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στα Δικαστήρια του Άμστερνταμ, όπου εδρεύει η πολυεθνική.

Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου «στηρίζει τις απαιτήσεις για αποζημίωση ύψους 100 εκ. ευρώ κατά της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στην Ευρώπη, για ζημίες που υπέστη από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας».

Σχολιάζοντας την απόφαση, η ΖΜΘ ανέφερε ότι ο ανταγωνιστής της «εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, είτε αφορούσαν διανομή σε χονδρική, σε ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα εστίασης και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης».


«Η νομική διαδικασία θριάμβευσε»

Ο ίδιος ο ιδρυτής της ΖΜΘ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, δήλωσε: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τώρα και το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσαν την παραβατική συμπεριφορά της Heineken στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η δέουσα νομική διαδικασία θριάμβευσε παρά τις όποιες απόπειρες της Heineken να αποποιηθεί των ευθυνών της και τις αδιάκοπες προσπάθειές της να αναιρέσει την απόφαση των ελληνικών αρχών.

Η μακρόχρονη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Heineken στην ελληνική αγορά πρέπει να αντικατασταθεί από τον υγιή ανταγωνισμό και η ολλανδική πολυεθνική οφείλει να αποζημιώσει τη ΖΜΘ και όποιες άλλες ζυθοποιίες έχουν υποστεί ζημίες από τις πρακτικές της.

Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει οικονομικά μόνο αν επικρατούν συνθήκες ελεύθερης και δίκαιης αγοράς, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τον υγιή ανταγωνισμό. Πιστεύουμε ότι η απόλυτη ευθύνη για σχεδόν δύο δεκαετίες καταχρηστικών πρακτικών στην ελληνική αγορά ζύθου βαρύνει τα κεντρικά γραφεία της Heineken στο Άμστερνταμ και για αυτό το λόγο έχουμε καταθέσει αγωγή, τόσο κατά της Heineken, όσο και κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην έδρα της πολυεθνικής στην Ολλανδία».


Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Άδικη η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Από τη μεριά της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπογράμμισε ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη θα την δικαιώσει στον επόμενο βαθμό, για αυτό και θα συνεχίσει να μάχεται προς υποστήριξη των θέσεών της, στο μέτρο που θεωρεί ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν ήταν δίκαιη».

«Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σεβόμενη την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία λειτουργεί πάντα με γνώμονα το όφελος των καταναλωτών, που ελεύθερα επιλέγουν τα προϊόντα που προτιμούν και εμπιστεύονται και αποτελεί πάγια πρόθεσή της η απόλυτη συμμόρφωσή της με τις γενικές αρχές και τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Google+ Followers