Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Mε νέα NAVTEX Η Τουρκία αμφισβητεί το Καστελλόριζο με το βλέμμα... στις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6


Toν σχεδιασμό αμφισβήτησης του επόμενου πεδίου γεωτρήσεων που είναι το τεμάχιο 6 στο...
δυτικό άκρο της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησε η Τουρκία καθώς εξέδωσε NAVTEX 




με την οποία δεσμεύει περιοχές για “επιστημονική έρευνα” με το ερευνητικό σκάφος ΤΣΕΣΜΕ, περιοχή στην οποία περιλαμβάνει μέσα και το Καστελλόριζο!

Παράλληλα έχει εκδώσει άλλη μία NAVTEX με την οποία δεσμεύει για τις 19 του μήνα θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση βολών με πραγματικά πυρά.

Ως γνωστόν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας που η Τουρκία (και οι ΗΠΑ) δεν υπέγραψε λόγω του Καστελλόριζου η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ συναντιούνται.

Η Τουρκία αμφισβητεί ότι το νησί έχει υφαλοκρηπίδα (που έχει διότι είναι κατοικίσιμο και έχει οικονομική δραστηριότητα) και θεωρεί ότι εκείνες οι περιοχές της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ της ανήκουν!

Έτσι λοιπόν δείχνει από την αρχή τις διαθέσεις της για να προλάβει την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν θέτει πλέον θέμα ΑΟΖ που «ανήκει» στους Τουρκοκύπριους αλλά ότι «ανήκει» απευθείας στην Άγκυρα

Στομ πλαίσιο αυτό ήταν και η χθεσινή απογευματινή NAVTEX ανακοίνωσης δέσμευσης για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η διάρκεια της δέσμευσης εκτείνεται ως τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Είναι σαφές ότι το τεμάχιο 6 θα είναι και το πιο κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το τεμάχιο 6 υπέγραψε τα συμβόλαια η κοινοπραξία Total και Eni και όπως γίνεται κατανοητό η Τουρκία πάλι θα έχει απέναντί της την ίδια την Γαλλία και προφανώς το γαλλικό Ναυτικό

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs