Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Σε ετοιμότητα ΠΝ και γαλλικό Ναυτικό να υπερασπιστούν την γεώτρηση της ΤOTAL με κάθε κόστος


H Toυρκία έλαβε τις προειδοποιήσεις της απ'όλους τους εμπλεκόμενους και τους έχοντες ...
οικονομικό και γεωπολιτικό συμφέρον να μην επιχειρήσει να δημιουργήσει κάποια κρίση 




με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων από το γεωτρύπανο West Capella που αγκυροβόλησε στο κοίτασμα «Ονησίφορος», του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει για επτά ημέρες κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές και εν συνεχεία θα προχωρήσει στις κυρίως γεωτρήσεις

Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι θα γίνουν πρώτα δοκιμές και έλεγχοι που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. 

Το βάθος της γεώτρησης, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα ενώ το βάθος μέχρι τον βυθό είναι γύρω στα 1.700 μέτρα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο αναφέρει: «Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο». 

«Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα»

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, ίσως και τον Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για την παραγωγή των τελικών συμπερασμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, εκτιμά ότι η «Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή» καθώς όπως είπε έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες διπλωματικές κινήσεις. Τι σημαίνει αυτό;

Απλούστατα ότι η Άγκυρα έχει ενημερωθεί ότι «δεν την παίρνει» να επιχειρήσει κάποια κίνηση στρατιωτικού τύπου προς αποθάρρυνση διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι (συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας) είναι αποφασισμένοι να στείλουν τα τουρκικά πλοία για... «μπουρμπουλίθρες»

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 11. Σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα και το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.»

«Οι τουρκικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου διεξάγονται νοτιοδυτικά της Πάφου, πολύ μακριά από το χώρο όπου θα γίνει η γεώτρηση.»

Σημειώνεται ότι η κανονιοφόρος κλάσης «Osprey HSY-56A» Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267) βρίσκεται εν πλω νοτιοδυτικά του λιμένος της Λάρνακας πολύ κοντά στο πλωτό γεωτρύπανο που ετοιμάζεται για εργασίες γεώτρησης κατόπιν αδείας και εντολής της κυπριακής κυβέρνησης

Ως εφεδρεία δεμένη στην Λεμεσό βρίσκεται μια ΤΠΚ του ΠΝ «κλάσης Ρουσσέν» η οποία μπορεί να βρεθεί στο πεδίο γεώτρησης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται αρκετά βορειότερα του σημείου. Όμως στην ίδια περιοχή περιπολούν εκτός από τα ελληνικά και δύο γαλλικά πολεμικά σκάφη με μεγάλη ισχύ πυρός

Η φρεγάτα Languedoc κλάσης FREMM και η φρεγάτα Chevalier Paul κλάσης Horizon.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη μπορούν να βυθίσουν ολόκληρη την τουρκική πολεμική μοίρα καθώς η ΤΠΚ κλάσης Ρουσέν διαθέτει ΜΜ-40 Exocet block 3 εμβέλειας 160 χλμ ενώ τα τουρκικά πλοία διαθέτουν πυραύλους Harpoon με εμβέλεια μόλις 80 χλμ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τουρκικά πλοία δεν μπορούν να πλησιάσουν για να αξιοποιήσουν τον οπλισμό τους.

Παρομοίως και η γαλλική φρεγάτα Languedoc κλάσης FREMM διαθέτει αντιπλοϊκούς πυραύλους ιδίου τύπου και αντιαεροπορική προστασία αφού διαθέτει βλήματα ASTER 30 επιφανείας-αέρος με βεληνεκές που φτάνει τα 120 χλμ!

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις. Χθες το μεσημέρι ενώ πραγματοποιούσαν ασκήσεις βόρεια της Κύπρου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν νότια της Κύπρου προς την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και την περιοχή όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το Ramform Hyperion.

Οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος – πέραν των 20.000 ποδών, οπότε μπορούν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια πρόκλησης παρά αναγνωριστικές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs