Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Είμαι 17, είναι 14. Θα θέλει να τα φτιάξει μαζί μου; Ή με θεωρεί μεγάλο;


Ειμαι 17, μου αρέσει μια που είναι 14-15 και θέλω να της τα ζητήσω να τα φτιάξουμε...
αλλά φοβάμαι την απόρριψη της επειδή την περνάω 4 χρόνια. θα νιώθει άβολα και δεν θα θέλει να τα φτιάξει μαζί μου Τι να κάνω; τι να της πω;




Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητέ αναγνώστη:

Αν κατάλαβα καλά σκέφτεστε ότι ένα κορίτσι μικρότερο από σας θα νιώθει άβολα που είστε μεγαλύτερος και θέλετε να βρείτε ένα τρόπο να συμπεριφερθείτε για να μη συμβεί αυτό. Ωστόσο εγώ σκέφτομαι ότι η διαφορά ηλικίας προσδίδει μια γοητεία και αν δεν προσβάλετε ή μειώσετε τη φίλη σας επειδή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εσείς μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Φράσεις που δείχνουν ότι μόνο μέσα από τη δική σας εξήγηση μπορεί να καταλάβει κάτι και όχι μέσα από την εμπειρία της είναι επίφοβες για αποξένωση: π.χ.: "Όταν μεγαλώσεις λίγο θα δεις". Αυτό που πρέπει να προσέξετε ίσως είναι να μην είστε ανυπόμονος. Η ανυπομονησία συνήθως αγχώνει και προκαλεί σπασμωδικές αντιδράσεις σε σημείο που μπορεί να προκληθεί φόβος και εν τέλει απόσταση. Π.χ.: Ένας φίλος τις προάλλες μας έγραψε γράμμα για την τρία ή τέσσερα χρόνια μικρότερη φίλη του, με την οποία ήθελε να κάνουνε σεξ αλλά αυτή φοβόταν. Ο φίλος μπορούσε να παίξει το χαρτί ότι "είναι μεγαλύτερος" και να της εξηγήσει με τον τρόπο του ότι "υπάρχουν κι άλλες εκεί έξω" με τις οποίες θα μπορούσε να κάνει σεξ. Μπορούσε να προσθέσει τη φράση "εγώ όμως θέλω εσένα" και να τη χειριστεί.

Ωστόσο αυτή η έκφραση ανυπομονησίας και εγωισμού μπορεί να έχει δύο ενδεχόμενα όχι τόσο καλά για τη σχέση: Α)Να κάνει σεξ η κοπέλα μαζί του μόνο και μόνο για να μη τον χάσει, δηλαδή χωρίς να ξέρει αν θέλει ή όχι και Β)να αγχωθεί τόσο που να του πει να χωρίσουνε. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει συναισθηματική αποξένωση και έλλειψη επικοινωνίας.

Γιατί δίνουμε βάση στην επικοινωνία και τη συναισθηματική εγγύτητα; Γιατί αυτή μας εγγυάται την ελεύθερη απόφαση των άλλων να είναι παρέα μας και μαζί μας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs