Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Αρνίσια παϊδάκια με ψητές μελιτζάνες και αρωματικό λαδόξιδο ντομάτας


Βάλτε τα κάρβουνα στη φωτιά και ετοιμαστείτε για τραγανά και ζουμερά παϊδάκια με μελιτζάνες και...
σάλτσα ντομάτας.




Υλικά

2 κιλά αρνίσια παϊδάκια (όχι μπούτι), λεπτοκομμένα

1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

2 μελιτζάνες λευκές φλάσκες ή 3 μέτριες τσακώνικες αλάτι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες + επιπλέον για το κρέας


Για τη βινεγκρέτ ντομάτας

1/2 κιλό ντομάτες

1/2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από βιολογικό, ακέρωτο λεμόνι

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή δυόσμου ή μαϊντανού, χοντροκομμένα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πράσινο ή μαύρο πιπέρι


Διαδικασία

Βινεγκρέτ: Κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα και τις χτυπάμε στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν χυμός, για τουλάχιστον 1 - 2 λεπτά. Τον σουρώνουμε σε ένα μπολ («βοηθάμε» τον πολτό να περάσει από το σουρωτήρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι - δεν χτυπάμε πάλι στο μούλτι, γιατί η σάλτσα θα χάσει το λαμπερό κόκκινο χρώμα της αν χτυπηθεί με το λάδι και θέλουμε ανέπαφα τα φύλλα των αρωματικών. Ψήσιμο: Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

Λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε τα παϊδάκια. Χαρακώνουμε τις μελιτζάνες σε 5 - 6 σημεία την καθεμιά και τις βάζουμε στη σχάρα. Βάζουμε και τα παϊδάκια, τα οποία ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε μέχρι να καψαλιστούν από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν (τις πιέζουμε λίγο για να δούμε αν έχει μαλακώσει η ψίχα τους).

Η δική μας δοκιμή: Τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου 18,7 KW τα παϊδάκια χρειάστηκαν 10 λεπτά με τακτικά γυρίσματα και οι μελιτζάνες περίπου 12 λεπτά, επίσης με τακτικά γυρίσματα.

Τελική φάση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο και με ένα κουτάλι «παίρνουμε» τη σάρκα τους, φροντίζοντας να μην παρασύρουμε τη μαυρισμένη φλούδα. Εναλλακτικά, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά με το χέρι και απομακρύνουμε με ένα κομμάτι χαρτιού τυχόν κομματάκια από την καμένη φλούδα. Χοντροκόβουμε τις μελιτζάνες και τις αραδιάζουμε σε μια πιατέλα. Τις αλατίζουμε και τις περιχύνουμε με τις 3 κουτ. ελαιόλαδο και τη μισή σάλτσα ντομάτας. Δεν ανακατεύουμε για να μην παραλιώσουν οι μελιτζάνες - θέλουμε να μείνουν μερικά ζωντανά κομμάτια, σαν χοντροκομμένη μελιτζανοσαλάτα.


Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα παϊδάκια με τις μελιτζάνες και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας σε μπολάκι, για να βάζει ο καθένας όση θέλει στο ψητό του.

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
ΠΗΓΗ: www.gastronomos.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs