Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Τα Κύθηρα έχουνε ζωή! Και μετά τις πυρκαγιές, η αποκατάσταση της αλήθειας


Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Κυθήρων ενημερώνει τους πολίτες ...
σχετικά με την επόμενη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε ένα μέρος του νησιού.




Το νησί των Κυθήρων τις τελευταίες μέρες βίωσε μια πυρκαγιά μεγάλης έκτασης που «σημάδεψε» το κεντροδυτικό του τμήμα.

Η καταστροφή που έγινε στην πανίδα και στην χλωρίδα του νησιού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διαμόρφωσης του ιδιαίτερου χαρακτήρα των Κυθήρων. Η γη των Κυθήρων όμως, με εφόδιο το ιδιαίτερο μικροκλίμα του νησιού, έχει αναγεννηθεί πολλές φορές και πολύ γρήγορα στο παρελθόν από τις στάχτες της.

Έτσι λοιπόν με την βοήθεια των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και των ευαισθητοποιημένων κατοίκων και φίλων του νησιού, οι περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την φωτιά θα ξαναπρασινίσουν και πολύ γρήγορα το πράσινο θα αντικαταστήσει το μαύρο.

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί με ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σημείων ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου και στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης αναφέρουμε τα εξής:

• Κανένα από τα σημαντικά αξιοθέατα των Κυθήρων δεν πλήγηκε από την φωτιά. Οι δρόμοι που οδηγούν σε κάποια από αυτά δέχτηκαν την πύρινη λαίλαπα η οποία έκαψε την βλάστηση γύρω τους καθώς και τα μικρά δασύλλια που υπήρχαν εκατέρωθεν τους.

• Η φωτιά δεν πλησίασε σε καμιά παραλία του νησιού.

• Το ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και οι χώροι του δεν έχουν πάθει καμιά ζημιά από την φωτιά. Οι ζημιές και εδώ περιορίζονται στον δρόμο που οδηγεί σε αυτό καθώς και στην γύρω του προσκυνήματος περιοχή.

• Το χωριό Μυλοπόταμος, η λαγκαδιά του καταρράκτη και των νερόμυλων, η Κάτω Χώρα, ο Λιμνιώνας και οι γύρω περιοχές παραμένουν όπως ήταν και πριν, αφού η φωτιά δεν έφτασε σε αυτά.

• Όλες οι υποδομές του νησιού (Δήμος, λιμάνια, αεροδρόμιο, νοσοκομείο, υπηρεσίες ασφάλειας κ.λπ.) λειτουργούν – όπως και πριν τη φωτιά – κανονικότατα.

Από το βορρά μέχρι το νότο του το νησί των Κυθήρων με τις δεκάδες μοναδικές παραλίες, τα επιβλητικά κάστρα, τα καταπράσινα λαγκάδια με τις φυσικές πηγές, τα γραφικά χωρία, τα παραδοσιακά πανηγύρια και τους ζεστούς ανθρώπους του, “ζει και αναπνέει” κανονικά και περιμένει τους επισκέπτες του να το απολαύσουν αυτό το καλοκαίρι.

 Στο χάρτη φαίνεται η περιοχή που "χτύπησε" η πυρκαγιά

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs