Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Καναδάς: Η πρώτη χώρα στην Αμερική που επιτρέπει στους πολίτες της να χρησιμοποιούν την κατηγορία «Χ» στα διαβατήρια


Οι Καναδοί θα είναι σε θέση να προσδιοριστούν ως ουδέτεροι, από πλευράς φύλου, στα διαβατήριά τους, από...
την Πέμπτη, σύμφωνα με τις αλλαγές που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι υπέρμαχοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.




Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη χώρα στην Αμερική που επιτρέπει στους πολίτες της να χρησιμοποιούν την κατηγορία "Χ", ακολουθώντας την Αυστραλία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, τη Νέα Ζηλανδία και το Πακιστάν. Η Ινδία, η Ιρλανδία και το Νεπάλ είναι μεταξύ των χωρών που παρέχουν διάφορες τρίτες επιλογές.

«Όλοι οι Καναδοί θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς να είναι ο εαυτός τους, να ζουν σύμφωνα με την ταυτότητα των φύλων τους και να εκφράζουν το φύλο τους όπως επιλέγουν», δήλωσε ο υπουργός μετανάστευσης, Ahmed Hussen την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και ανακοίνωσε τις αλλαγές.

«Εισάγοντας μια ονομασία φύλου "Χ" στα κυβερνητικά έγγραφα που εκδίδουμε, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης της ισότητας για όλους τους Καναδούς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα ή την έκφραση των φύλων».


Οι ομάδες ακτιβιστών στον Καναδά χαιρέτισαν την αλλαγή.

«Ο Καναδάς κάνει ένα σημαντικό και θετικό πρώτο βήμα, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που δεν είναι δυαδικά, μεσοφυλικά και τρανς», δήλωσε η Έλεν Κένεντι, εκτελεστική διευθύντρια του Egale, μιας καναδικής οργάνωσης που προωθεί τα δικαιώματα των LGBT.

«Πολλοί άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη δυνατότητα να επιλέξουν το «Χ»ως το φύλο τους όταν πηγαίνουν για το διαβατήριό τους. Ωστόσο, δεν είναι η τελική λύση και η προσθήκη μιας ουδέτερης ως προς το φύλο επιλογής, όπως την εφαρμόζει ο Καναδάς, δεν εξετάζει πολλά από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι».

Η Κένεντι τόνισε ότι η εισαγωγή της ονομασίας "Χ" δεν ήταν πανάκεια για τα εμπόδια που σχετίζονται με την ταυτότητα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δυαδικοί, οι μεσοφυλικοί και οι διαφυλικοί άνθρωποι όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Επίσης, αμφισβήτησε την ανάγκη για δείκτες φύλου στα διαβατήρια.

«Για να αυξηθεί με επιτυχία η ασφάλεια των μη δυαδικών, των τρανς και των μεσοφυλικών, ο Καναδάς πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά, για να ασχοληθεί διεθνώς με την άρση των δεικτών φύλου στα διαβατήρια, αλλά και να καταργήσει τα υφιστάμενα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόσβαση στην αυτονομία των φύλων στη χώρα», είπε.

Προς το παρόν τουλάχιστον, τα πεδία φύλου είναι υποχρεωτικά σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας.

Υπάρχουν φόβοι ότι όσοι ταυτίζονται ως "Χ" ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν προσπαθούν να εισέλθουν σε άλλες χώρες.

«Ανησυχώ πραγματικά ότι σε χώρες όπως η Ουγκάντα ​​και η Τζαμάικα, όπου η LGBT είναι παράνομη και υπάρχουν νόμοι που διώκουν τους ανθρώπους που προσδιορίζονται ως trans, αυτό θα μπορούσε να αφήσει τους ανθρώπους απροστάτευτους σε αυθαίρετες συλλήψεις, θα μπορούσε να τους αφήσει απροστάτευτους σε έλεγχο στα αεροδρόμια, και σε εξευτελιστική μεταχείριση», δήλωσε στο Global News, η Adrienne Smith, δικηγόρος που ειδικεύεται στη μετανάστευση και σε νομικά θέματα σχετικά με τους τρανσέξουαλ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs