Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Στα τέλη Αυγούστου ξαναπιάνει δουλειά η εξεταστική για την υγεία


Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά...
τυχόν σκάνδαλα στον χώρο της υγείας για το διάστημα 1997- 2014. 




Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, οι εργασίες θα συνεχιστούν με τη δικογραφία που αφορά την κοστολόγηση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.

«Αφορά παράνομες πράξεις που έχουν να κάνουν με την ερμηνεία συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης, με βάση την οποία είχε στηθεί μία διαδικασία να πληρώνονται εξετάσεις αρθροσκοπήσεως πολύ υψηλότερα από ό,τι έπρεπε» είπε ο κ. Μπαλωμενάκης σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο» 104,9 FM και εξήγησε: «Η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει και διαγνωστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Στις θεραπευτικού τύπου επεμβάσεις το κράτος, μέσω ενοποιημένων νοσηλίων, έδινε 1.500 ευρώ, ενώ στη διάγνωση υπήρχε κενό, δεν είχε οριστεί. Κάποιοι επιτήδειοι -κατά σύμπτωση όλοι από μία συγκεκριμένη πολιτική παράταξη που κυβερνούσε τότε- είχαν ερμηνεύσει τον νόμο, ότι το ίδιο είναι η διαγνωστική με τη θεραπευτική αρθροσκόπηση και έτσι για μία 'επέμβαση' των 20 λεπτών συγκεκριμένο ιατρείο έπαιρνε 1.500 ευρώ, ενώ μόλις ήλθε η κυβέρνηση καθιέρωσε 150 ευρώ μάξιμουμ. Θα εξετάσουμε αν περιείχε απλό λάθος ερμηνείας ή ήταν σκόπιμη, μεθοδευμένη επιλογή».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι η δικογραφία αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, ενώ «ο αποδέκτης του "ευεργετήματος", της ερμηνείας της συγκεκριμένης διάταξης ήταν κατά κύριο λόγο ο κ. Σαλμάς (βουλευτής ΝΔ, πρώην υφυπουργός Υγείας), καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών -με ή χωρίς εισαγωγικά- που τον επισκέφθηκαν και είχαν διαφορά -κατά την αντίληψη της δικογραφίας- περίπου 825.000 ευρώ, άδικα χρήματα».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Μπαλωμενάκης εξέφρασε την άποψη ότι «το μεγάλο ερώτημα που καλείται εν τέλει να απαντήσει η Επιτροπή είναι αν σωστά έγινε, σύννομα η μεταβίβαση του κοινωφελούς ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν σε ιδιωτικά χέρια και αν δεν έγινε, ποιοι μεθόδευσαν και αν από εκεί προκύπτουν και πολιτικές ευθύνες». «Υπάρχουν σαφώς ενδείξεις ότι έγινε μία μεθοδευμένη μεταβίβαση περιουσίας σε ιδιωτικά χέρια, απομένει η τεκμηρίωση» πρόσθεσε και εξήγησε: «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ισοδυναμεί ένα νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικό όπως λέει το καταστατικό του, αν ισοδυναμεί με ένα ιδιωτικό. Δεν είναι το ίδιο ένα νοσοκομείο, που καταρχήν χτίστηκε με χρήματα που προέρχονταν από κοινωφελείς δωρεές, αφετέρου πολλαπλώς ενισχύθηκε και από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ίδιο το κράτος με απαλλαγές, φοροαπαλλαγές [...] προνόμια τα οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναγνωρισθούν σε ιδιωτικές κλινικές».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Μπαλωμενάκης υπογράμμισε ότι «το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis το αφήσαμε τελευταίο, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε και τα στοιχεία από το εξωτερικό». «Και στη Θεσσαλονίκη έχει ανιχνευθεί, έχει εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές, η άφιξη ενός συγκεκριμένου ποσού προς διανομή. Εκεί, αν όντως είναι έτσι τα πράγματα που φαίνονται, δύσκολα, πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν κάποιοι την τιμωρία», σημείωσε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs