Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Β.Ευρώπη- Εκατομμύρια τοξικών αυγών στην αγορά


Σε μεγάλη κινητοποίηση οι αρχές σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, εξαιτίας των φόβων για...
εξάπλωση στην αγορά τοξικών αυγών. Ακολούθως,σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν αποκαλύφθηκαν μεγάλα επίπεδα του εντομοκτόνου «fiproni».




Περίπου 180 αγροκτήματα έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και άνοιξε εγκληματική έρευνα καθώς οι αρχές παλεύουν να εξακριβώσουν την έκταση του σκανδάλου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο αυγά με προορισμό την Γερμανία ανακλήθηκαν στα ολλανδικά σύνορα στις αρχές της εβδομάδας.

Έλεγχοι στα περιττώματα, το αίμα και τα αυγά των πουλιών έδειξαν υψηλά επίπεδα του fipronil, ένα συνηθισμένο προϊόν κατά άπτερων εντόμων όπως ο ψύλλος, η ψείρα ή το τσιμπούρι, αλλά απαγορευμένο για την χρήση σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υψηλής τοξικότητας ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, τον θυρεοειδή αδένα και τα νεφρά, εάν καταναλωθεί σε ικανές ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στο Βέλγιο οι αρχές ερευνούν την λίστα πελατών δυο εταιρειών στην Φλαμανδία που ειδικεύονται στην παραγωγή και την πώληση εντομοκτόνων κατά των ψύλλων. Ο φόβος τους είναι στο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται νόμιμα στα πουλερικά έχει προστεθεί η παράνομη ουσία για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του.

Σύμφωνα με ολλανδική εφημερίδα, είναι πιθανό η μια από αυτές τις εταιρείες να είχε πελάτες στην Βρετανία, την Γαλλία και την Πολωνία, παρότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι μολυσμένα αυγά έχουν διοχετευτεί σε αυτές τις χώρες.

Από την άλλη επίσης, ολλανδικά μέσα αναφέρουν ότι το παράνομο τοξικό κοκτέιλ χρησιμοποιείται σε αγροκτήματα της χώρας για περισσότερο από ένα χρόνο και όπως δήλωσε στην εφημερίδα η ολλανδική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (NVWA), δεν είναι σαφές εάν μολυσμένα αυγά διοχετεύονταν στην αγορά όλο αυτό το διάστημα. «Δεν έχουμε τρόπο να το ελέγξουμε αφού τα αυγά έχουν καταναλωθεί» παραδέχθηκαν οι αρμόδιοι.

Την Δευτέρα ωστόσο, η NVWA προειδοποίησε τους Ολλανδούς καταναλωτές ότι μια παρτίδα αυγών «περιείχαν τόσο υψηλά επίπεδα fipronil που η κατανάλωση τους εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσιο υγεία» και συμβούλευσε αυγά από τουλάχιστον 27 αγροκτήματα να μην δίνονται σε παιδιά.

Το μέγεθος του σκανδάλου δεν είναι ακόμα σαφές, λένε οι αρχές καθώς δεν είναι γνωστό πόσα αγροκτήματα εμπλέκονται στην υπόθεση και η εξέταση 600 δειγμάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί»

Στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 1000 αγροκτήματα με πουλερικά που παράγουν 11 δισ. αυγά τον χρόνο, από τα οποία τουλάχιστον τα μισά εξάγονται κυρίως στην Γερμανία.

Την Δευτέρα ανακλήθηκαν στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας περίπου 900.000 αυγά που είχαν εισαχθεί από το Βέλγιο καθώς οι έλεγχοι έδειξαν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs