Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων


Έκλεισε ελαφρώς το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων τον Ιούνιο καθώς...
τα πρώτα παρέμειναν αμετάβλητα ενώ τα δεύτερα υποχώρησαν.





Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε τον Ιούνιο στο 4,27% , έναντι 4,46% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,29%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,61%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,20% (20 μονάδες βάσης) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,56%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,39%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,06%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,49% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 7,17% από 7,20% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου1 μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 3,86%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,27%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,88%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 52 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,55%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο1 αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,78%.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs