Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Τσίπρας: «Περιορισμένη» η καταστροφή από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική!


Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλασια έκταση, είπε ο πρωθυπουργός - Επιθεώρησε από ελικόπτερο τις καμένες εκτάσεις...



«Περιορισμένη» βρήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καταστροφή στην Ανατολική Αττική από την τεράτια πυρκαγιά που κατέκαψε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι επί τέσσερις ημέρες, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες κατοικίες.

Ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις το πρωί της Τετάρτης. Αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και δήλωσε επανειλημμένως ευγνώμων για την προσπάθειά τους, ανακοίνωσε πως «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης». 


Τσίπρας: Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση που είδε από ψηλά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Τώρα θα πάμε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, για να δούμε άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης. Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτό έχει σημασία. Και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το λέω και στις κάμερες, το είπα και στους ίδιους: ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες αυτές τις ημέρες, κατάφεραν να προστατέψουν τον δασικό πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών, εδώ στην ευρύτερη περιοχή».




Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με πυροσβέστες και άκουσε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, που ήταν στα μέτωπα της φωτιάς αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα, πως το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να την περιορίσουν. «Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».



«Ευχαριστούμε θερμά» τους πυροσβέστες

Ο κ. Τσίπρας μέσω του ασυρμάτου ενός πυροσβεστικού οχήματος απευθύνθηκε σε όλους τους πυροσβέστες και εξέφρασε «αμέριστη συμπαράσταση και την απέραντη ευγνωμοσύνη, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε», όπως είπε. 

Εδώ και τέσσερις ημέρες είστε ασταμάτητα εδώ αλλά καταφέρατε να περιορίσετε την καταστροφή, σας ευχαριστούμε θερμά, είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να είμαστε σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις». 


Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φωτιές

Τέσσερις μέρες αφότου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική και αφού σήμερα παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικων Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής στο Καπανδρίτι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν λόγο για περίπου 20.000 στρέμματα, αν και ο πρωθυπουργός από την περιοχή όπου βρέθηκε σήμερα έκανε λόγο για 15.000 καμένα στρέμματα...


Όπως διαρρέουν στελέχη από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής φέτος το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, νούμερο το οποίο είναι το μικρότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Ενδεικτικό, όπως αναφέρουν, είναι ότι στη φωτιά του 2009 στην Ανατολική Αττική είχαν καεί περίπου 150.000 στρέμματα. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζουν, οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς και ότι η εικόνα καταστροφολογίας από τη ΝΔ και τα μιντιακά συμφέροντα που συστοιχίζονται πίσω της δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα. 

Σε αυτό, όπως τονίζουν, βοήθησε και η χρήση των μικρών αεροσκαφών Πετζετέλ, τα οποία έγιναν λειτουργικά επί σημερινής διακυβέρνησης, καθώς στο παρελθόν ήταν επί της ουσίας παροπλισμένα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs