Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Ανοιχτές απειλές πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ντ. Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν (φωτό)


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε απειλές αποκάλυψης κατά της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των στρατιωτικών της φιλοδοξιών...
, υποσχόμενος «φωτιά και οργή», ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε λέγοντας ότι σχεδιάζει πυραυλική επίθεση κατά των αμερικανικών βάσεων του Γκουάμ!
Και κάπως έτσι σκιαγραφείται μια ισορροπία του τρόμου στον παγκόμσιο γεωπολιτικό χάρτη, με δύο ηγέτες που δείχνουν σταθερά πως κάθε άλλο παρά δρουν με τη λογική και με την παγκόσμια κοινότητα να ανησυχεί ειδικά βλέποντας πως στην εξίσωση μπαίνει ο πυρηνικός παράγοντας και οι ευθείες απειλές πολέμου!

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου εγκαινιάζουν μία σαφή κλιμάκωση τουλάχιστον στη ρητορική της Ουάσινγκτον απέναντι στο βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας , που κόστισαν στην Πιονγκγιάνγκ την επιβολή έβδομης δέσμης κυρώσεων από τον ΟΗΕ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Οι σημερινές δηλώσεις Τραμπ απαντούν στη σειρά των απειλών που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία πρόσφατα απείλησε να μετατρέψει τη Σεούλ σε «θάλασσα φωτιάς».

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε μην διατυπώνει απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε σήμερα από το γκολφ του Μπεντμίνστερ στο Νιού Τζέρσεϊ όπου περνά τις διακοπές του Τραμπ.

«Οι απειλές, αν συνεχισθούν, θα απαντηθούν με φωτιά και οργή, όπως δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», είπε ο Τραμπ, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ο οποίος είχε δώσει τη διαβεβαίωση ότι δεν επιδιώκει την ανατροπή του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Η Πιονγκγιάνγκ απάντησε ότι εκπονεί σχέδια επίθεσης κατά των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νήσο Γκουάμ και, όταν αυτά τα σχέδια θα ολοκληρωθούν θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η νήσος Γκουάμ αποτελεί «προκεχωρημένη θέση» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Νότια Σινική Θάλασσα. Περί τις 6.000 στρατιωτικοί σταθμεύουν στις δύο αμερικανικές βάσεις, την αεροπορική βάση Αντερσον και τη ναυτική βάση Γκουάμ.


Το Γκουάμ είναι έτοιμο

Ο κυβερνήτης του Γκουάν Εντι Κάλβο υποβάθμισε τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ αλλά τόνισε ότι υπάρχει ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Βομβαρδιστικά B1-B που σταθμεύουν στο Γκουάμ πέταξαν χθες επάνω από την κορεατική χερσόνησο, γεγονός που σύμφωνα με το KCNA αποδεικνύει ότι οι «αμερικανοί ιμπεριαλιστές είναι μανιακοί με τον πυρηνικό πόλεμο».

Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-1B, στο Γκουάμ 

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δημοσίευση από την Washington Post πληροφοριών για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Βόρειας Κορέας.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα απόρρητης έκθεσης της υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών DIA με ημερομηνία Ιουλίου 2017, η Βόρεια Κορέα διαθέτει πλέον πυρηνικές κεφαλές με τις οποίες μπορεί να οπλίσει βαλλιστικούς πυραύλους, ανάμεσά τους και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), απειλώντας τις γειτονικές της χώρες , αλλά και την αμερικανική ήπειρο.

Οι ειδικοί στον τομέα των εξοπλισμών διαφωνούν εδώ και πολλά χρόνια για τις πραγματικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας, κυρίως στον τομέα της ελαχιστοποίησης μίας πυρηνικής κεφαλής κατά τρόπο ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν βαλλιστικό πύραυλο. Η DIA είχε καταλήξει και κατά το παρελθόν σε αντίστοιχα συμπεράσματα, με τα οποία όμως διαφώνησαν άλλες υπηρεσίες Πληροφοριών.


Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει στην εκτόξευση δύο ICBM. Ο πρώτος χαρακτηρίσθηκε από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν «δώρο για τους αλήτες τους Αμερικανούς» και έβαλε την Αλάσκα στην ακτίνα δράσης του, ενώ ο δεύτερος αποτέλεσε προειδοποίηση και για τη Νέα Υόρκη.

Η Ουάσινγκτον έχει επαναλάβει αναρίθμητες φορές φέτος ότι η στρατιωτική επιλογή «βρίσκεται στο τραπέζι».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Google+ Followers