Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Εκτός ελέγχου η φωτιά σε Κάλαμο - Βαρνάβα: Απειλούνται σπίτια


Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στον Κάλαμο, όπου η πυρκαγιά από τις 16:00 χθες το απόγευμα...
μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.




Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται στα 10 με 12 χλμ.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται από τα ξημερώματα κοντά στους οικισμούς Βαρνάβας και Σέσι Γραμματικού, όπου απειλούνται σπίτια, ενώ φλόγες κινούνται και προς το Καπανδρίτι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω και της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης λόγω του πευκοδάσους δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Εδώ και λίγη ώρα, λόγω της αλλαγής του ανέμου, η φωτιά κατευθύνεται προς τους Αγίους Αναργύρους και προς το Βαρνάβα.

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία μέχρι πριν από λίγο είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων. Γι' αυτό, ο κ. Καπάκης συνιστά στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Ήδη ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλα 11 οχήματα έχουν ξεκινήσει από διάφορες περιοχές της επαρχίας και έρχονται στην Αττική.

Αυτή τη στιγμή, στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες.


Δήμος Ωρωπού: Εκκενώστε τους οικισμούς

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.


Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Οι ισχυρές επιγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.



Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, λέγοντας ότι καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν εναέρια μέσα.

Για προληπτικούς λόγους, επίσης, το απόγευμα εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία. 

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς το απόγευμα ένιωσε αδιαθεσία ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως "αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες".

"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.











Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs