Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Σκανδαλώδης συγκάλυψη: Ποιοι γνώριζαν για τα μολυσμένα αυγά και το έκρυβαν


Ποιοι γνώριζαν για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά και το συγκάλυψαν;

Για συγκάλυψη του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά...
κατηγορεί ο υπουργός Γεωργίας του Βελγίου την ολλανδική κυβέρνηση.





Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Ντένις Ντικάρμ κατηγόρησε τους Ολλανδούς ότι παρά το ότι γνώριζαν την ύπαρξη του παρασιτοκτόνου Fipronil από το Νοέμβριο του 2016 απέφυγαν να μεταφέρουν την πληροφορία στις υπόλοιπες χώρες.

«Όταν μία χώρα σαν την Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν μεταδίδει αυτού του είδους την πληροφορία, αυτό είναι πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός κατά την παρουσίαση έκθεσης της βελγικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Afsca) για το κύκλωμα των μολυσμένων αυγών.

Το Βέλγιο παραδέχτηκε πως οι υγειονομικές αρχές της ήταν ενήμερες από τον Ιούνιο, ότι εκατομμύρια αυγά περιέχουν υψηλά επίπεδα του απαγορευμένου τοξικού εντομοκτόνου, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Το διατροφικό σκάνδαλο έχει επεκταθεί στη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς όπως αποκαλύφθηκε αυγά προέλευσης Ολλανδίας είχαν εισαχθεί και σε αυτές τις χώρες.

Η ιστορία εξελίσσεται σε πολιτικό πονοκέφαλο και για τη Γερμανία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο αυγά ανακλήθηκαν.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν την εταιρεία Chickfriend,που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παρασίτου επικίνδυνο για τα πουλερικά και τα πτηνά. Η εταιρεία αυτή χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της.

Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.

Σε μεγάλες ποσότητες, το φιπρονίλ θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή.

Η ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία στην Ολλανδία εξαπλώνεται και στη Γερμανία που εισήγαγε από την Ολλανδία εκατοντάδες χιλιάδες τοξικά αυγά.

Οι γερμανικές αρχές κινητοποιήθηκαν προκειμένου να προλάβουν το ξέσπασμα μιας διατροφικής κρίσης.

Γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την εμπορία των μολυσμένων αυγών.

Οι καταναλωτές που αγόρασαν τα αυγά αυτά προτού αποσυρθούν από την αγορά καλούνται από τις αρχές να επισκεφθούν τον ιστότοπο (www.lebensmittelwarnung.de) προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρτίδες που δεν πρέπει να καταναλώσουν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs