Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκκενώθηκε ιστορικό μοναστήρι στα Κύθηρα (φωτό)


Για τρίτη ημέρα, μαίνεται η φωτιά στα Κύθηρα, που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (04.08.2017). 

Μέχρι στιγμής, έχουν καεί ...
15.000 στρέμματα.




Από το απόγευμα του Σαββάτου (05.08.2017), τα Κύθηρα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.


Για λόγους ασφαλείας οι αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τους μοναχούς και τους επισκέπτες. Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων.

Να εντατικοποιηθεί η χρήση των εναέριων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς, ζητούν οι κάτοικοι.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας.


«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη «μάχη» με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας. «Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα», σημειώνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί, τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα».

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα», πρόσθεσε.

Eκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs