Τρίτη 8 Αυγούστου 2017


Το πρώτο τεύχος ενός νέου γυναικείου περιοδικού κυκλοφόρησαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν με άρθρα που...
εγκωμιάζουν το ρόλο των μητέρων στο τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και εκκλήσεις σε «ομοφρονούσες αδελφές» να συστρατευθούν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, όπως «η χρήση χειροβομβίδων».




Η διαβόητη ισλαμιστική οργάνωση Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) επιχειρεί με το περιοδικό αυτό να προσελκύσει ένα τμήμα της κοινωνίας, που ως τώρα περιφρονούσε, σχολιάζουν αναλυτές.

«Θέλουμε να προκαλέσουμε τις γυναίκες του Ισλαμ να βγουν μπροστά και να ενταχθούν στις τάξεις των μουτζαχεντίν», αναφέρει το άρθρο γνώμης του περιοδικού, που τιτλοφορείται Sunnat E Khaula («Ο Δρόμος της Κάουλα») προς τιμήν μιας μουσουλμάνας πολεμίστριας του 7ου μ.Χ. αιώνα.

Στο εξώφυλλο, όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχει η φωτογραφία μιας γυναίκας καλυμμένης με μπούρκα απ’ την κορφή ως τα νύχια, που κοιτάζει μακριά από την κάμερα.


Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό βρίσκει κανείς ένα άρθρο που προτρέπει τις αναγνώστριες να «οργανώσουν μυστικές συναντήσεις στα σπίτια τους» και ομάδες εκπαίδευσης για τις «αδελφές» ώστε «να διδαχθούν το χειρισμό απλών όπλων».

Σε ορισμένες από τις 45 σελίδες του περιοδικού φιλοξενείται και μια συνέντευξη με τη μορφή ερωταπαντήσεων της γυναίκας του ηγέτη των Ταλιμπάν του Πακιστάν, η οποία ωστόσο δεν κατονομάζεται και μιλά για το γάμο της με τον μουλά Φαζλουλά Χορασάνι στην ηλικία των 14 ετών.


«Σας ρωτώ γιατί γίνεται τόσος ντόρος παντού για τους γάμους μεταξύ ανηλίκων... Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα ώριμα αγόρια και κορίτσια αν μείνουν ανύπαντρα για μεγάλο διάστημα μπορούν να εξελιχθούν σε πηγή ηθικής καταστροφής της κοινωνίας», λέει...

Ένα άλλο άρθρο φέρεται να υπογράφει ένας 6χρονος μαθητής ισλαμικού ιεροδιδασκαλείου («μαντράσα» ή άλλιώς μεντρεσές) από τα πολλά που ίδρυσαν ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στη χώρα. Το παιδί λέει ότι αδελφός του σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας και τώρα εκείνο βοηθά τη μητέρα του να φροντίζει τους μουτζαχεντίν, ενώ παίζει με πολεμικά παιχνίδια και περιμένει να έρθει η ώρα που θα μετάσχει και αυτός στο τζιχάντ κατά των «απίστων».


Το περιδικό συνιστά μια προσπάθεια των Πακιστανών Ταλιμπάν «να προσελκύσουν ξανά την προσοχή» μετά από διαδοχικές ήττες στα πεδία των μαχών, εκτιμά ο αναλυτής Ιμτιάζ Γκιουλ του “Centre Research and Security Studies”.

Ανάλογη γνώμη έχει και ο Μάικλ Κούγκελμαν του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Κέντρου “ Woodrow Wilson” στην Ουάσιγκτον: «Είναι μια οργάνωση που πασχίζει να αποκαταστήσει τα δίκτυά της μετά τις σκληρές ήττες τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες αποτελούν στρατηγικό δημογραφικό στόχο επειδή μπορούν να επηρεάσουν τους γιους τους. Αν οι γυναίκες στρατολογηθούν, μπορούν να ενθαρρύνουν τους γιους -ή τις κόρες τους- να ενταχθούν επίσης στην οργάνωση».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στα τέλη του 2014 κατά των ισλαμιστών ανταρτών στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, μετά το μακελειό με τους 150 και πλέον νεκρούς -στην πλειονότητά τους παιδιά- που προκάλεσαν οι Ταλιμπάν σε στρατιωτικό εκπαιδευτήριο.

Έκτοτε η δραστηριότητα των ισλαμιστών ανταρτών έχει περιοριστεί σημαντικά, αν και οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να εξαπολύουν σποραδικές επιθέσεις, όπως τον περασμένο μήνα σε αγορά της Λαχώρης, όπου σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs