Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την κολπίτιδα;


Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλημέρα είμαι 15 ετών και πάσχω απο κολπίτιδα. Έχω παχυρευστο κιτρινοπρασινο υγρο και δεν...
ξερω πως να το αντιμετωπίσω με φυσικο τροπο, αλλιώς τι φαρμακο μπορώ να πάρω; Αν γινετε να μου απαντήσετε γιατί είμαι σε σχεση και αναρωτιεμαι εαν το αγορι μου μπορει να κολλήσει τιποτα. 

Αποφεύγω οτιδήποτε εχει να κανει με αυτη την περιοχή. Απαντηστε μου συντομα. Φοβάμαι.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι ενοχλήσεις στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου αποτελούν πολύ συχνά συμπτώματα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως με μία απλή θεραπεία υποχωρούν, μπορεί όμως σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πολύ ενοχλητικά και επίμονα, ώστε να μην υποχωρούν με τις συνήθεις θεραπείες, και έτσι να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απαιτεί μία συστηματική προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει μία επίσκεψη στον γυναικολόγο, ο οποίος μετά τη λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού των συμπτωμάτων σας (πότε ξεκίνησαν, αν σχετίζονται με κάποια δραστηριότητα – πχ ούρηση, σεξουαλική επαφή κλπ – τα χαρακτηριστικά/ένταση των συμπτωμάτων: αν υπάρχει κνησμός, που ακριβώς είναι ό κνησμός, αν υπάρχει αίσθημα καύσου ή πόνου κλπ) θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση, προκειμένου να κρίνει το είδος, την εντόπιση και την επέκταση της βλάβης και εφόσον το κρίνει θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις (γενική & καλλιέργεια ούρων, καλλιέργειες κολπικού υγρού, αν χρειάζεται τεστ-παπ κλπ). Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα συμπεράσματα από την κλινική εικόνα θα σας χορηγήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Συνεπώς θα σας συμβουλεύαμε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος όσο καλά και αν μας περιγράφεται το πρόβλημά σας, θα μπορέσει να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις και να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει και να σας κατευθύνει αντίστοιχα. Είναι πολύ πιθανό πάντως ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας να χρειαστούν και κάποιες καλλιέργειες κολπικού υγρού.

Google+ Followers