Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

O Άρειος Πάγος επανεκκινεί τις διώξεις κατά των Γ.Χαρδούβελη και Κ.Σαββαΐτη των ιερέων των σαμαρικών μνημονίων


O Άρειος Πάγος επανεκκινεί τις διώξεις κατά των Γ.Χαρδούβελη και Κ.Σαββαΐτη των ιερέων των σαμαρικών μνημονίων....
Οι δύο πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν εκ των βασικών πυλώνων της μνημονιακής εποχής Α.Σαμαρά




Σε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος που εξέδωσε πριν από λίγες εβδομάδες το Συμβούλιο Εφετών στο πρόσωπο της πρώην Γενικής Γραμματέως Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, προχώρησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. 

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, μελετώντας το νομικό σκέλος του βουλεύματος εντόπισε – σύμφωνα με πληροφορίες – σφάλματα και έκρινε ότι πρέπει να αναιρεθεί.

Η κ. Σαββαΐδου αντιμετώπιζε την κατηγορία της κακουργηματικής απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η εμπλοκή της αφορούσε στην απόφαση που εξέδωσε με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», δίνοντας εντολή επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET.

Τον τελικό λόγο θα έχει τώρα το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, τα μέλη του οποίου θα αποφασίσουν εάν η κ. Σαββαΐδου θα παραπεμφθεί η όχι σε δίκη.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση και κατά της ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία κρίθηκε ατιμώρητος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αφορούσε στη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ο κ. Χαρδούβελης ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Στην απολογία του ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε άγνοια νόμου υποστηρίζοντας πως μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος υπέβαλε κανονικά δήλωση πόθεν έσχες.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ομόφωνα πως ο κ. Χαρδούβελης πρέπει να παραμείνει ατιμώρητος.

Πάντως, οι δικαστές του Αρείου Πάγου είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν πρέπει να ασκηθεί ή όχι αναίρεση για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μετά από απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή… 

Το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας Λάμπρου Πατσαβέλλα. 

Ειδικότερα, το Εφετείο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.

Αντίθετα τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο Δ.Ν.Τ. για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Η υπόθεση απασχόλησε το Εφετείο, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs