Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

«Σίγησε» μετά από 100 χρόνια το σχολείο της Ερεικούσας


«Σίγησε» έπειτα από περίπου εκατό χρόνια το Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας, που με τους...
ελάχιστους μαθητές του σκόρπιζε χαρά και ελπίδα, στους κατοίκους των Διαπόντιων Νησιών της Κέρκυρας.




Το πέτρινο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας ήταν και το μόνο που είχε απομείνει «ζωντανό» στα Διαπόντια Νησιά, τα τελευταία βορειοδυτικά ακρωτήρια της Ελλάδας, καθώς στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι δύο από τους τρεις, πέρυσι, μαθητές του σχολείου μετοίκησαν με την οικογένειά τους στην Αθήνα, ενώ ο τρίτος ο Ρενάτο, αλβανικής καταγωγής, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ερείκουσα, φέτος ακολουθεί τις σπουδές του στο Γυμνάσιο.

Το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας είναι ένα κτίριο κόσμημα και χτίστηκε το 1920, δωρεά του Α.Συγγρού.

Σύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου, ο μέγιστος αριθμός εγγραφέντων μαθητών ήταν το 1934, όπου φοίτησαν ακριβώς 100 μαθητές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γηραιότερων εν ζωή που φοίτησαν εδώ, το σχολείο λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με δύο βάρδιες, με την ίδια/ο δασκάλα/ο, καθώς υπάρχει μία μόνο αίθουσα διδασκαλίας.

Όπως ανέφερε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , ο Διευθυντής της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Χρήστος Ανθης «το σχολείο δεν θα λειτουργήσει λόγω έλλειψης μαθητών», ενώ όπως επεσήμανε «η νέα σχολική χρονιά στην Κέρκυρα ξεκινά χωρίς προβλήματα σε όλα στα σχολεία του νησιού».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs