Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Ντάισελμπλουμ θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου


Μια ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί στην Αθήνα σε...
μια από τις τελευταίες επισκέψεις του με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup.
Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν στο CNN Greece την έλευση Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες από σήμερα, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.

Στελέχη του Ευρωσυστήματος τόνισαν στο CNN Greece πως ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έρχεται στην Ελλάδα για να διευθετήσει θέματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, καθώς με αυτά θα ασχοληθούν τα κλιμάκια των θεσμών, αλλά κυρίως για να επιβεβαιώσει την άριστη συνεργασία του Eurogroup με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιστρέφει στην Αθήνα σχεδόν 33 μήνες μετά τις 30 Ιανουαρίου του 2015 και την εντυπωσιακή τότε συνέντευξη Τύπου με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που είχε αποτελέσει την αφετηρία της πεντάμηνης κρίσης στις σχέσεις της χώρας μας με την ευρωζώνη και την τρόικα.

«Εκείνη η περίοδος αποτελεί μόνο μια κακή ανάμνηση και η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα το επισφραγίσει αυτό», ανέφερε στο CNN Greece στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.


Παραδίδει το χαρτοφυλάκιο

Να σημειωθεί πως η Ολλανδία παραμένει από τις εκλογές του Μαρτίου χωρίς κυβέρνηση, διότι τα κόμματα που εξελέγησαν δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν επί των προγραμματικών θέσεων. Ουσιαστικά στο διάστημα αυτών των μηνών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ασκούσε χρέη υπηρεσιακού υπουργού.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον Οκτώβριο το VVD (Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι), το CDA (Χριστιανοδημοκράτες), οι D’66 (Προοδευτικοί Φιλελεύθεροι) και το μικρό χριστιανικό κόμμα ChristenUnie θα συγκροτήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αν και αυτό σημαίνει πως εντός του επόμενου μήνα (λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο και με τον θώκο του επικεφαλής της ευρωζώνης, καθώς θα παραμείνει στην ηγεσία του Eurogroup έως τον Ιανουάριο του 2018.

Να σημειωθεί πως στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα βρεθεί ως ομιλητής σε συνέδριο του Economist και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος ήταν τακτικός συνομιλητής του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, ήτοι όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του Grexit.
ηγή: cnn.gr

Google+ Followers