Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ισλαμιστική διαδικτυακή προπαγάνδα διαδίδεται ευκολότερα στη Βρετανία


Η Ισλαμιστική διαδικτυακή προπαγάνδα διαδίδεται ευκολότερα στη Βρετανία παρά σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η Βρεανία καταλαμβάνει την...
πέμπτη θέση παγκοσμίως, πίσω από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, 




όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται ιστοσελίδες με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, αναφέρει η μελέτη της δεξαμενής σκέψης “Policy Exchange”.

Από τους 2.001 Βρετανούς που μετείχαν στην έρευνα η πλειοψηφία σε ποσοστό 74% δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί την «επίμονη κατανάλωση» εξτρεμιστικού υλικού στο Διαδίκτυο.

Μολονότι βάσει του αντιτρομοκρατικού Νόμου διώκεται ποινικά η κατοχή πληροφοριών, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν επίδοξο τρομοκράτη, δεν είναι παράνομη στη Βρετανία η κατοχή υλικού που εξυμνεί την τρομοκρατία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει καλέσει γίγαντες των social media, όπως το Facebook και το WhatsApp να καταπολεμήσουν τη διάδοση Ισλαμιστικού υλικού, ο πρώην διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, που έγραψε τον πρόλογο της έκθεσης, χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τους τρέχοντες κανονισμούς που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της διάδοσης εξτρεμιστικού υλικού στο Διαδίκτυο. Και υπογράμμισε ότι η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό Parsons Green του μετρό στο Λονδίνο «υπογραμμίζει την πανταχού παρούσα φύση αυτής της απειλής.» «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα είναι κατεπείγον. Το status quo είναι απαράδεκτο.»

Η έκθεση των 130 σελίδων αναφέρει ότι το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» παράγει εβδομαδιαίως πάνω από 100 προπαγανδιστικά άρθρα και βίντεο και τα διαδίδει μέσω social media όπως το Facebook και το Twitter. Υποστηρίζει δε ότι έχει υπερεκτιμηθεί η όποια πρόοδος στην περιστολή της δραστηριότητας των τρομοκρατών στο Διαδίκτυο.

Η άλωση σημαντικών προπυργίων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία δεν έχει αποτρέψει την παραγωγή προπαγανδιστικού υλικού από τους τρομοκράτες. «Για τουλάχιστον έναν χρόνο η παραγωγή τέτοιου περιεχομένου συνεχίστηκε παρά τον θάνατο σημαντικών στελεχών, την απώλεια εδαφών και τις συνεχιζόμενες μάχες», σημειώνει.

Η μελέτη συνιστά την υιοθέτηση νέων νόμων που θα ποινικοποιεί την «επιβαρυντική κατοχή και / ή την επίμονη κατανάλωση» εξτρεμιστικής ιδεολογίας, χωρίς να διώκει εκείνους που τυχαία πέφτουν σε Ισλαμιστικό υλικό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs