Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα


«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα, εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup...
, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως, αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα, 
υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου). 


Μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια 

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015, όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα: Θα προχωρήσουμε μαζί, «σημαίνει αυτό ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι».

Μιλώντας ευρύτερα, τόνισε ότι οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. Για το πολιτικό σκέλος, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία». 


Χουλιαράκης: Πλεόνασμα 2,2% φέτος 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018. 

Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% έως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) -κάτι που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα», για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο («clean exit») από το Μνημόνιο. 


Λιου: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.

Google+ Followers