Γράψτε το Email σας για να ενημερώνεστε πρώτοι.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Στρώνουν το έδαφος για τη συνάντηση του Τσίπρα με τον Τραμπ


Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκονται οι διπλωματικές επαφές του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα με αυτό του Ντόναλντ Τραμπ...
, με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο να βρίσκεται προ των πυλών, εκτός κάποιου... αστάθμητου παράγοντα.
Τα δύο διπλωματικά επιτελεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανοίξει όλα τα ζητήματα στην ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ το πρόσφατο ταξίδι του στενού συνεργάτη του Έλληνα πρωθυπουργού, Νίκου Παππά στην Ουάσινγκτον και η συνάντησή του με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τείνει να επιβεβαιώσει τα σενάρια που το θέλουν να είναι προπαρασκευαστικό του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να επικαλείται ακόμη μία πολύ σημαντική διπλωματική επιτυχία, μετά τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Πάπα Φραγκίσκο, Λι Κετσιάνγκ, Φρανσουά Ολάντ, Εμμανουέλ Μακρόν, με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να αποτελεί απάντηση στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «απομόνωσης της χώρας».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εκτός από τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου (σ.σ. οι ΗΠΑ στηρίζουν τον άξονα Ισραήλ-Αίγυπτος-Ελλάδα), αναμένεται να βρεθεί και το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ακόμα είναι σε stand by arrangement.

Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ εξαρχής έχει ταχθεί υπέρ μίας πιο εσωστρεφούς οικονομικής πολιτικής, στο δόγμα της αποστασιοποίησης του Ταμείου από την Ευρώπη. Τούτων δοθέντων, το θέμα θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης αλλά και των απαιτήσεων αναφορικά με τις τράπεζες που προβάλλει το ΔΝΤ, απαιτήσεις που απορρίπτει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχει και σε επενδυτικό επίπεδο, δεδομένου ότι η έξοδος στις αγορές και η πορεία των οικονομικών δεικτών στρώνουν το έδαφος για περαιτέρω επενδυτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε μία φάση που οι επενδύσεις για τη «δίκαιη ανάπτυξη» έχουν περάσει στην πρώτη θέση της κυβερνητικής ατζέντας.

Για αυτό το λόγο θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ σύντομα και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στόχος είναι οι επενδύσεις αλλά και η συμμετοχή επενδυτικών κολοσσών στην σχεδιαζόμενη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος.

Google+ Followers