Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τζουμέρκα: Λαθροθήρες σκότωσαν τουλάχιστον πέντε αγριόγιδα σε προστατευόμενη περιοχή


Διαστάσεις μάστιγας φαίνεται να λαμβάνει η λαθροθηρία εντός προστατευόμενων περιοχών, με ακόμη ένα περιστατικό μαζικής θανάτωσης...
 αγριόγιδων να έρχεται στο «φως».




Ειδικότερα, λαθροθήρες σκότωσαν πέντε αγριόγιδα στην περιοχή «Τσούμα Πλαστάρι - Κούτσουρο», εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.

Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι οκτώ αγριόγιδα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Φορέας ενημερώθηκε ότι πέντε πανέμορφα ζώα, από τα οποία τα τρία θηλυκά, θανατώθηκαν από λαθροθήρες.

Μεικτό κλιμάκιο που αποτελούνταν από προσωπικό του Φορέα και ειδικούς ερευνητές μετέβη εκτάκτως στην περιοχή και έλεγξε το βιότοπο του αγριόγιδου με σκοπό την άμεση συγκέντρωση αποδειχτικών στοιχείων.

Μετά από πολύωρη πεζοπορία εντοπίστηκαν εντός του βιοτόπου του αγριόγιδου που συμπίπτει με το καταφύγιο άγριας ζωής «Κούτσουρο Τζακούτα Μνήματα» και την περιοχή προστασίας της φύσης «Τσούμα Πλαστάρι – Κούτσουρο» υπολείμματα θηρευμένου θηλαστικού που σύμφωνα με τους ειδικούς αντιστοιχούσαν σε αγριόγιδο.

Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά ίχνη από τα οποία ταυτοποιείται η πρόσφατη ανθρώπινη παρουσία. Συλλέχθηκε οργανικό υλικό (αίμα, τρίχες κ.λπ.) προκειμένου να γίνει γεννητική ταυτοποίηση. Στον ίδιο βιότοπο βρέθηκαν σε διαφορετικές θέσεις κόπρανα αγριόγιδου, γεγονός που αποδεικνύει ότι τις προηγούμενες ημέρες, πριν συμβεί το μοιραίο περιστατικό, άτομα αγριόγιδου βρίσκονταν στον χώρο αυτό.

Ενόψει της φετινής κυνηγετικής περιόδου ο Φορέας Διαχείρισης καλεί όλους τους κυνηγούς που μένουν στα χωριά του Εθνικού Πάρκου να συμβάλλουν στη διαφύλαξη των πολύτιμων φυσικών πόρων και των θησαυρών της ελληνικής υπαίθρου, ένας από τους οποίους είναι το σπάνιο και προστατευόμενο αγριόγιδο. Επίσης, επισημαίνει ότι ο Φορέας Διαχείρισης, με τα μέσα που διαθέτει, θα συνεχίσει να εποπτεύει την προστατευόμενη περιοχή σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να στέκεται στο πλευρό ευαισθητοποιημένων πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τέλος, σημειώνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων και των ζώων που ζουν σε αυτά δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και να τονίσουμε παράλληλα ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικότερα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά λαθροθηρίας.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, μαζική θανάτωση είχε σημειωθεί στο Τσεπέλοβο. Εκεί λαθροθήρες, οι οποίοι συνελήφθησαν, σκότωσαν έξι αγριόγιδα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs