Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιος θα κάτσει στον «θρόνο» του Σόιμπλε; -Εξι φαβορί και τρία αουτσάιντερ [εικόνες]


Η εμβληματική παρουσία και η παροιμιώδης ισχυρογνωμοσύνη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σφράγισαν» την οχταετή του παρουσία...
στο υπουργείο Οικονομικών της σημαντικότερης οικονομίας της Ευρώπης. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος θα τον διαδεχθεί. 




Αν και τα σενάρια που ακούγονται -και που πιθανότατα θα ακούγονται για αρκετές εβδομάδες ακόμη- για τη διάδοχη κατάσταση είναι πολλά, το βέβαιο είναι πως, όποιος και να είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ θα «πατήσει» πάνω στα πεπραγμένα του προκατόχου του. 

Ιδού οι πιο πιθανοί υποψήφιοι, σύμφωνα με το Bloomberg, για τον θώκο: 


Κρίστιαν Λίντνερ, 38 ετών 

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το χαρτοφυλάκιο θα περάσει στα χέρια του FDP, του κόμματος των Φιλελευθέρων που θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, τον έναν από τους τρεις πόλους του κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα». Αν γίνει αυτό, ο 38χρονος ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ είναι ο επικρατέστερος για τη θέση. Η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάκαμψη των Φιλελευθέρων από το 2013, ο Λίντνερ ήταν ο νεότερος βουλευτής στο κρατίδιο της Βόρειας Ρινανίας – Βεστφαλίας όταν μπήκε στη Βουλή το 2000 σε ηλικία μόλις 21 ετών. Έχει μάστερ στην πολιτική επιστήμη και πριν ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα εργάστηκε ως σύμβουλος και ιδρυτής διαδικτυακής startup. Δεν έχει θητεύσει ποτέ ως υπουργός, ωστόσο οι σχέσεις του με την καγκελάριο δεν είναι και οι καλύτερες. 




Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, 65 ετών 

Ο μυς πίσω από την ανάκαμψη του FDP. Δικηγόρος με μικρή κοινοβουλευτική εμπειρία κατά τη δεκαετία του 1990, συνέβαλε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους, κάτι που ίσως αποτελέσει τώρα εθνικό μοντέλο. 


Βόλκερ Βίσινγκ, 47 ετών 

Φιλελεύθερος, δικηγόρος με μεγάλη πολιτική εμπειρία στα οικονομικά καθώς έχει υπάρξει μέλος πολλών επιτροπών οικονομικής και φορολογικής πολιτικής ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί στενά με τους Πράσινους στην κυβέρνηση του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτο, όπου είναι υπουργός Οικονομικών.



Αλεξάντερ Γκραφ Λαμπσντορφ, 50 ετών 

Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, ο Λάμπσντορφ είναι κάτοχος μάστερ από το Πανεπιστήμιο Georgetown. Ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, υπηρετώντας στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Είναι ανιψιός του Ότο Γκραφ Λάμπσντορφ, υπουργού Οικονομικών στις κυβερνήσεις των Χέλμουτ Σμιντ και Χέλμουτ Κολ. 





Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, 58 ετών

Η χριστιανοδημοκράτις αριστοκράτισσα υπουργός Άμυνας της Γερμανία, έζησε τα παιδικά της χρόνια στις Βρυξέλλες και, όπως και ο Σόιμπλε, μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Αν και δεν εντάσσεται στον κλειστό κύκλο της Μέρκελ, έχει πάρει χαρτοφυλάκιο και κατά τις τρεις προηγούμενες θητείες της. 

Το 2011 η Μέρκελ είχε απορρίψει την πρότασή της να αναγκάσει τα προβληματικά κράτη του ευρώ να καταθέσουν αποθεματικά ως εξασφάλιση, αλλά η κρίση του χρέους έχει μειωθεί και η 58χρονη ίσως αναζητεί νέα θέση. 



Πέτερ Αλτμάιερ, 59 ετών 

Στενός συνεργάτης της Μέρκελ και πολιτικός με βαθιά επιρροή στο εσωτερικό της χώρας, είναι από τους λίγους που μπορούν να συγκριθούν σε εκτόπισμα με τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ: υπήρξε υπεύθυνος για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες καθώς και για το συντονισμό στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το γεγονός ότι στερείται ιδιαίτερων διαπιστευτηρίων στα οικονομικά λίγη σημασία έχι από το αν η Μέρκελ μπορεί να αντέξει τις συχνές απουσίες του λόγω των ταξιδιών που θα πρέπει να κάνει στο πλαίσιο της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών. 


Και τρία outsider, που αξίζουν ωστόσο την προσοχή μας:




Βέρνερ Χόιερ, 65 ετών 

Το όνομα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφέρεται αρκετά τις τελευταίες ώρες από τα γερμανικά Μέσα, περισσότερο λόγω των διεθνών παρά των πολιτικών του διασυνδέσεων. 



Μάρκους Σέντερ, 50 ετών 

Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας από το 2011, έχει ακούσει πολλές φορές το όνομά του ως πιθανός υποψήφιος για το ομοσπονδιακό υπουργείο. Σκληροπυρηνικός αναφορικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, αποτελεί επίσης φαβορί να αποτελέσει τον επόμενο πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ο ίδιος βέβαια έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει να μετακομίσει από το Μόναχο στο Βερολίνο. 


Τσεμ Οζντεμίρ, 51 ετών 

Συν-αρχηγός των Πρασίνων, θεωρείται ωστόσο πιο πιθανός για το υπουργείο Εξωτερικών, ένα χαρτοφυλάκιο που έχει περάσει και στο παρελθόν στα χέρια Πράσινου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs