Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Τελετή για την επίσημη λειτουργία της Εδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ


Η επίσημη λειτουργία της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται σε...
μια ιδιαίτερη τελετή έναρξης στις 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.




Η Έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύθηκε και εντάχθηκε λειτουργικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ πριν από λίγους μήνες με την επίσημη υποστήριξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη». Σκοπός της είναι η ανάπτυξη διδακτικού και ερευνητικού έργου για τη μελέτη και διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, ιστορίας, και πολιτισμού. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τους ήδη υφιστάμενους δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία και θα υποστηρίξουν τη συστηματική ανάπτυξη των ρωσικών σπουδών στο Α.Π.Θ.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην επίσημη τελετή έναρξης αναμένεται να παραστούν: ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Ζουράρις, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Στσερμπακόβ, ο Διευθυντής της Γραμματείας της Διεθνούς Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (MAPRYAL) κ. Κοροτισέβ, εκπρόσωποι κορυφαίων ΑΕΙ της Ρωσίας κ.α.



Το πρόγραμμα της Τελετής

19:00-19:30 Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Περικλή Μήτκα.

Χαιρετισμός του ιδρυτή του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη» και Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδη.


Χαιρετισμοί Επίσημων Προσκεκλημένων.

19:30-19:40 Παρουσίαση της Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού από τη νεοεκλεγείσα Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας και Υπεύθυνη της Έδρας, κα Τατιάνα Τριανταφυλλίδου.

19:40-20:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις από καλλιτεχνικές ομάδες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού.


Λίγα λόγια για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη

Ιδρύθηκε το 2000 και υλοποιεί πλήθος φιλανθρωπικών έργων και διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, συμβάλλοντας ενεργά στην πρόοδο και την ανάπτυξη σε σημαντικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η κοινωνική ευημερία των πολιτών. Το συνολικό ποσό των φιλανθρωπικών προσφορών ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, το Ίδρυμα στηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Ρωσίας και της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 3 Απριλίου 2015 το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη σύναψε σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών.

Στις 20 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ: της έδρας της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού και της έδρας των ποντιακών μελετών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs