Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Και με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτός ΗΠΑ οι πρόσφυγες


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την Τρίτη στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ...
να προχωρήσει στην ευρεία εφαρμογή του διατάγματός του με το οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος προσφύγων στη χώρα.




Τα μέλη του ενέκριναν το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ και αναίρεσαν απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου βάσει της οποίας, σύμφωνα με υπουργείο Δικαιοσύνης, θα επιτρεπόταν σε επιπλέον 24.000 πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί εν μέρει μια νίκη για τον Τραμπ, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο προετοιμάζεται για μια συνεδρίαση-κλειδί τον Οκτώβριο, όταν θα εξεταστεί κατά πόσον το εκτελεστικό διάταγμα του ρεπουμπλικάνου συμμορφώνεται προς το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Τραμπ υπέγραψε την 6η Μαρτίου το διάταγμα που απαγορεύει σε ταξιδιώτες από έξι κατά πλειονότητα μουσουλμανικές χώρες -το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη- την είσοδο στις ΗΠΑ για 90 ημέρες και στους πρόσφυγες για 120 ημέρες.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το διάταγμα αυτό ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί η διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. 

Η νέα πολιτική του Τραμπ διέκοψε τα ταξίδια στη χώρα από τις έξι χώρες κι έκλεισε έξω τους περισσότερους πρόσφυγες.

Τα δικαστήρια έκτοτε περιόρισαν το εύρος του διατάγματος. 

Σε μια απόφασή του την περασμένη εβδομάδα, το 9ο ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε ότι οι παππούδες, οι θείοι και οι θείες ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ νόμιμα εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εφεσίβαλε αυτό το τμήμα της απόφασης.

Ωστόσο, το εφετείο αποφάνθηκε επίσης ότι η πολιτική του Τραμπ έναντι των προσφύγων είναι υπερβολικά ευρεία, και τάχθηκε υπέρ του να επιτρέπεται η είσοδος στους πρόσφυγες που είχαν ήδη λάβει διαβεβαιώσεις για την μετεγκατάστασή τους από κάποια αρμόδια αμερικανική αρχή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εφεσίβαλε αυτό το κομμάτι της απόφασης, και η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής θέσης με μια απόφασή της που δεν ξεπέρασε σε έκταση τη μία γραμμή κειμένου.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs